Брой 99   <<< предишен брой
 

ПРОБЛЕМЪТ ЗА ПЧЕЛНАТА ПАША НЕ Е ТОЛКОВА ПРОСТА РАБОТА, КОЛКОТО НЯКОИ СМЯТАТ

    Проф. д-р Кънчо КЪНЧЕВ
   
    На човек, предварително определил и завещал съзнателния си живот, още от ранна възраст на една професия, каквато е пчеларството и достигнал в многогодишното си развитие, като специалист до някакво средно ниво на познание понякога е много трудно да взема отношение по въпроси, които са по-странични от пряката му специалност, но той е бил длъжен да "понаучи" нещо и за тях. В тези случаи е най-лесно да се придържаме към народната поговорка - "мълчанието е злато". Лесно е да се каже, но понякога е трудно да се замълчи, когато човекът вижда, че се правят или препоръчват неща, от които ще последват дълготрайни не най-добри резултати, макар че подбудите са били добронамерени, но не всичко е съобразено - основно (смея да го кажа) поради слаба професионална подготовка и необходимите знания. В случая имам предвид пчелната паша и броят на пчелните семейства "по програма", които трябва да се отглеждат в България.
   


ИЗПОЛЗВАМЕ ЛИ ВСИЧКИ ВЪЗМОЖНОСТИ?

    Георги ТОДОРОВ
   
    Напоследък в пчеларските издания все по-често се срещат материали, свързани с пазара на пчелния мед и неговата ниска изкупна цена, при което, казано най-простичко, производителят не може да свърже краищата. Обвиняват се търговците, търговците се оправдават с ниската международна цена, което трябва да се признае е вярно, а пълната истина е още по-нелицеприятна. В света има свръх производство и дъмпинг на цените от страна на износители от Аржентина, Китай и др. страни и не случайно на последния конгрес на "Апимондия" в Дъблин този въпрос се дискутираше с тревога! Ние сме в още по-неблагоприятно положение понеже по-богатите държави субсидират родното си производство на мед и помагат на пчеларите да оцелеят, но ние за съжаление не сме от тях.


БЪЛГАРСКОТО ПЧЕЛАРСТВО И ЕВРОПЕЙСКИЯТ СЪЮЗ

    Инж. Сава ДОНЧЕВ
   
    donchevs@mail.bg
    С интерес, учудване и негодувание чета статията "ЕВРОФОНДОВСКИ МЕРАЦИ И БЪЛГАРСКИЯ ПЧЕЛАРСКИ СЪЮЗ" от проф. Лозан Стоименов, отпечатана във в-к "Пчели", не "жълтия", а "белия" вестник, където между другото се казва: "...По волята на реалните господари на ЕС - транснационалните компании, нещата са безмилостно жестоки...
    ...създава се единен пазар на свободна конкуренция и свободно движение на стоки и капитали, но не чак толкова свободно движение на работна сила. Така гражданинът на присъединената страна ще получава пет до 12-15 пъти /какъвто е случаят с България/ по- ниско възнаграждение за равен труд с гражданите на водещите страни в ЕС, но ще купува на същите с тях цени, ще плаща същите такси, застраховки, лицензии и по-високи лихви. Към това трябва да добавим умишлено радикализирани стандарти към продукцията от присъединяваните страни, с цел значително намаляване на изкупните цени за нея."...


ДА СЕ ПОУЧИМ ОТ ГРЕШКИТЕ

    Ст.н.с. д-р Боян ПЪРВУЛОВ
   
    През 2004 г "Пчеларски вестник" в рубриката "ИСКАМ ДА БЪДА ПЧЕЛАР", запознахме читателите с основните неща в пчеларството. През 2005 г. в рубриката "ДОБЪР ПЧЕЛАР" се постарахме да вникнем по-дълбоко в някои моменти от тази професия. През настоящата година ще се опитаме да откроим някои грешки при пчеларстването, с цел да се поучим от тях, защото има поговорка: "Умните се учат от грешките на другите, а останалите от собствените грешки". Затова в рубриката "ДА СЕ ПОУЧИМ ОТ ГРЕШКИТЕ" ще се постараем да разгледаме част от тях. Ние предварително се извиняваме, ако някой се припознае някъде, че сме имали предвид точно него. Не! Това значи, че подобни грешки се допускат от много пчелари, а защо не и от самите нас.
    Знанията се придобиват с четене, опитността - с действие и се усъвършенства с времето, а допуснатите грешки са израз на недостатъчно вникване в същността.
    ЗА РАЗСТОЯНИЕТО МЕЖДУ РАМКИТЕ
    Една често срещана грешка от младите пчелари е неправилно сковаване на рамките и не винаги точно спазване ширината на летвите-(25 мм.) плюс разделителите (по 6 мм).
    Често се случва при преглед в гнездото, питите да не се оставят на нужното разстояние от 35-37 мм, поради което пчелите ги надграждат и изкривяват. Рамката е основния елемент в кошера, а всички рамки вкупом представляват дъговото сърце. Тяхната ширина, сковаване, зателване, изграждане и правилно поставяне в гнездото са от много голямо значение за правилното развитие на семейството.


Лекуване с пчелна отрова при заболявания на ставния апарат

Възпалителни ставни заболявания

   
    Е. Алескер (1964 г.) лекува и наблюдава в Клиниката по вътрешни болести на Ленинградския медицински институт болни с ревматоиден артрит и с ревматизъм, при които проведеното преди това лечение със салицилати, бутадион, антибиотици, кортикопрепарати и др. не довело до устойчиви ремисии и отстраняване прогресирането на процеса. В резултат на проведеното лечение с пчелна отрова се стигнало до подобрение на 86,2% от обективните показатели: болков синдром, отоци и някои параклинични данни. Според Алескер прилагането на пчелна отрова е "безупречен метод" за лечение на повечето болни с възпалителни ставни заболявания и заедно с това "най-ефикасното" от всички средства, с които е разполагала клиниката тогава.


За какво става въпрос?

   
    Вече много десетилетия лекуването на захарната болест по животинските видове (хора и животни) се извършва и чрез използването на много антибиотици и сулфамидни препарати. Нещо повече - те се използват и като профилактично средство. В пчеларството в много страни антибиотиците се включват и в храните за подхранване на пчелните семейства като стимулиращи средства с цел по-добро развитие на ларвите, увеличаване яйцеснасянето на майката и за удължаване на живота на възрастните пчели.


горе 
 © Copyright 03.2004. gan. Публикуването на пълен или част от текст или снимка под каквато и да е форма без разрешението на редакцията е закононарушение! Гласувай за нас в ASL