Брой 93   <<< предишен брой
 

ЕСЕНТА НИ СЪЗДАДЕ ПРОБЛЕМИ!

Проф. д-р Кънчо КЪНЧЕВ
   
    Ако проливните дъждове и наводненията създадоха проблеми на целия народ, а картофената мана стана причина цената на доматите да се приближи до цената на сиренето, то проблемите при есенното развитие на пчелните семейства и запасяването им с храна за зимата се оказаха като цяло не по-малко.


ПЧЕЛИ ДЖУДЖЕТА – ДЪРВОДЕЛЦИ

    Д-р Наско КИРИЛОВ, двм
    Люцерната спада към групата на ценните селскостопански растения, чрез която всеки стопанин или фермер е в състояние да реши фуражния баланс при отглеждането на различните видове животни.
    Може би няма да отпечатате този критичен материал, но искам да ви го напиша и малко да ми олекне.
    3а да има повече площи с люцерна, трябва да има повече семена. А за да стане това са необходими опрашватели. Оказало се, че медоносните пчели дори и след дресиране по-слабо посещавали люцерната от дивите пчели.
   


В БОРБАТА СРЕЩУ ВАРОАТОЗАТА СЕ ПРИВЛИЧА СЕЛЕКЦИЯТА

    Проф. Георги ЦАНКОВ
    Голяма надежда се възлага на Шведската пчела Елгон (Apis monticola - планинска пчела) в борбата на пчеларите за създаване на устойчиви към вароатозата пчели. Пчелните семейства Елгон събират превъзходни добиви от мед без третирания срещу вароатозата.


ДОБЪР ПЧЕЛАР

БОЯДИСВАНЕ НА КОШЕРИТЕ

    Ст.н.с. д-р Боян ПЪРВУЛОВ
   
    Въпросът - кои цветове различава пчелата е вълнувал биолозите, пчеларите и пчеларските изследователи от много отдавна.
    След дългогодишни изследвания е установено, че пчелите различават следните цветове от светлинния спектър: жълт, бял, син. Червеният цвят бъркат с тъмносивия, а зеления със синия и жълтия. Възприеманите от пчелата цветове се намират в границите с дължина на вълната от 300 до 650 микрона, докато човешкото око възприема цветовете в границите от 400 до 800 микрона. В диапазона от 300 до 400 микрона се вместват ултравиолетовите нюанси, около 400 - сините, около 500 - синьо-зелените, между 600-700 жълто-оранжевите и от 700 до 800 - червените.


НАТОВАРЕНОСТТА ЗАВИСИ И ОТ ТЕГЛОТО

   
    Летящата пчела може да събере в медовата си гушка дори до 60-65 мг нектар, мед или захарен сироп. При такава натовареност обаче тя трудно лети. Затова по-голямо значение има т.н. работно натоварване т.е. количеството нектар, с което пчелата може да прелети разстоянието от пашата до кошера.
    Установено е, че това работно натоварване зависи не само от възрастта и обема на медовата гушка, но и от големината на цялото є тяло, от нейната развитост и теглото. Съпоставянето на теглото напр. на пчелите работнички от отделни семейства с количеството събран нектар за едно и също време е различно. Такива изследвания е правил големият руски учен Г. Таранов.


НЯКОИ ОТ ТЕХНОЛОГИИТЕ НА ФАМИЛИЯ ОСИКОВСКИ, СВЪРЗАНИ С ПЕРИОДА НА ЗИМУВАНЕ

   
    Удобен начин за зазимяване на тръвна, а защо не през пролетта, при усвоен корпус и наличие на пило, да получим и ново пчелни семейство? Просто трувната ще бъде извадена от второто є жилище и поставена на подходящо място.
    Майката ще остане в едно от двете семейства. Когато остане в тръвната на семейството с корпуса ще бъде придаден качествен маточник. Ако стане обратното - пчелите в тръвната сами ще си отгледат майка.


горе 
 © Copyright 03.2004. gan. Публикуването на пълен или част от текст или снимка под каквато и да е форма без разрешението на редакцията е закононарушение! Гласувай за нас в ASL