Брой 92   <<< предишен брой
 

ОТРАВЯНЕ НА ПЧЕЛИТЕ ОТ ИНДУСТРИАЛНИ ОТПАДЪЧНИ ГАЗОВЕ

Д-р Наско КИРИЛОВ, двм
   
    Много автори /Бархерт, Гробов, Фрич, Бренер, Ранфит, Свобода, Стуте, Мюлер, Ленкова, Астанин и др./ са посочили вредата, която нанасят на пчелите и семействата им отпадъчните газове от тежката промишленост и топлоелектрическите централи.
    Тези вреди се изразяват в отравянето им от газове, съдържащи арсен, флуор, олово, серен диоксид /серен двуокис/, хлор, въглероден окис, сероводород, амоняк, въглена, азотна, флуорна, силициево флуорна, хлороводородна киселина, азотни окиси, както и съединения, съдържащи арсен, живак, цинк, олово, мед, антимон и смолисти /катранени/ вещества.


Написах го, за да ми олекне

    Иван Маринов Петков, с. Беловец
    Здравейте, драга редакция,
    Може би няма да отпечатате този критичен материал, но искам да ви го напиша и малко да ми олекне.
    Аз и моето семейство отглеждаме около 500 кошера с пчели и сме абонирани за вашия вестник. Интересен е, но дали той е в услуга на пчеларите или на преработватели и търговци - в това не сме сигурни, защото последните не са пчелари. Ако вестникът е на пчеларите според нас щеше да обявява цените на пчелните продукти, както се обявява валутата в другите вестници, но истинските цени, които ни предлагат търговците. Щеше също да пише истината, че износът на пчелен мед е забранен от държавата - без да се смята преработения мед, защото той вече не е пчелен мед. Знае ли тази държава, че с тази забрана на износ - какво ще стане и защо не им го кажете. Че ние пчеларите нямаме средства за лекуване на пчелите, нямаме средства за подхранване и това ще доведе до фатални и непоправими последици за българското пчеларство - ще плъзнат болести по пчелите, а плъзнат ли - трудно ще се нормализира.
    Другото, което трябва да кажете на тази държава, че на всички други дават помощи и субсидии, било за наводнения, за градушки, за суша или за киша, или пък за ненормална година.
    А ние пчеларите, не сме ли от тази държава и не допринасяме ли много за българското земеделие. При тази кризисна година (няма мед, няма цена) защо никой не помисли и за нас? И ако не ни дават, защо поне да не ни пречат с тия закони против пчеларя. Знам, че веднага ще отговорят, че дават, но на кого. Тия, които имат цехове по за триста хиляди евро и тия които произвеждат майки (не всички) са търговци и то много скъпи! Защо само на тях?
    А сега да ви пиша нещо и за нас. В нашето село имаме около две хиляди кошера, имаме златна паша за пчели. Рано през пролетта цъфтят леска и дрян, кокиче, теменужки, синчец и минзухар. Гората става цветен килим, след това цъфти акацията, след нея липа и слънчоглед и то много. Но нямаме организация и не виждаме защо да имаме - всяка организация иска пари, а нищо не дава, и тя като партиите (нищо не произвежда освен голи идеи). А ни се иска да бъдем във вашата организация, но как да стане това като сме бедни и как да правим тия регистрации и тем подобни документи като навсякъде искат пари, а насреща нищо.
    Преди години, преди пчеларските съюзи да се научат да крадат парите, даваха и лекарства и евтина захар, а сега нищо.


ПЧЕЛАРСКАТА ФЕРМА

    Георги ТОДОРОВ
    В общонационален мащаб производството на пчелни продукти и особено на пчелен мед, в по-голямата си част принадлежи на пчеларите фермери (професионалисти). Така напр. в Австралия фермерите пчелари са само 6,4% от общия брой пчелари, но те държат 40,5% от пчелните семейства и произвеждат 64,4% от общото количество пчелен мед. В САЩ фермерите са само 1%, но те произвеждат около 50% от пчелния мед в страната. Тъй като сме европейска държава нека да видим какво е положението по въпроса в Европа.


ДА ПРЕКРАЧИМ БАРИЕРАТА

   
   
    В предишния брой на вестника ви запознахме с използването на пчелното пило като хранителен продукт и лекарствено средство в много страни от Азия, Африка и Латинска Америка. Психологическата бариера при човека за тяхната консумация в нашия регион на света несъмнено е голяма и трудно ще бъде преодоляна. Това вероятно ще стане постепенно, след като хората осмислят ценните качества на тези продукти и престанат да идентифицират пчелното пило с червеи или гъсеници, тъй като то няма нищо общо с тях. Защо това е така?


ДОБЪР ПЧЕЛАР

ОЩЕ ЗА РАБОТАТА НА ПЧЕЛАРИТЕ ПРЕЗ ЗИМАТА

    Ст.н.с. д-р Боян ПЪРВУЛОВ
    Някои пчелари приемат зимните месеци едва ли не като почивка. Кошерите са добре комплектовани и зазимени, всеки чака да дойде януари, за да направи бегъл преглед и отстрани, ако има евентуални нередности и изчаква активния сезон през пролетта.


горе 
 © Copyright 03.2004. gan. Публикуването на пълен или част от текст или снимка под каквато и да е форма без разрешението на редакцията е закононарушение! Гласувай за нас в ASL