Брой 9   страница: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | следваща > | последна >>
 

СЪБИРАНЕ И СЪХРАНЕНИЕ НА ЦВЕТЕН ПРАШЕЦ

Проф. д-р. Кънчо КЪНЧЕВ
    Цветният прашец е натурален продукт, концентрирал в основата си повече от 250 биологично активни съединения. Има основания да се смята, че в бъдеще той ще се използва все по-често от човека. Това налага при събирането и съхранението му да се спазват изисквания, които ще гарантират неговото качество.
    Още при събирането му трябва да се работи със силни пчелни семейства, които отглеждат голямо количество пило. Когато площите с пило са големи пчелите събират прашец с много по-голяма интензивност.
    Събирането на цветен прашец трябва да се извършва в период, когато цъфтящите растения не се обработват с инсектициди или когато не цъфтят отровни растения. Самото поставяне на прашецоуловителите да стане тогава, когато приключи подмяната на старите, зимували пчели с пролетно поколение млади пчели. Нужно е също така в гнездата да има по 1-2 пити запълнени вече с прашец за осигуряване изхранването на пилото. Такова количество прашец пчелите може да съберат дори за един ден. Прашецоуловителите обикновено се използват от началото на цъфтежа на овощните видове до август, но през периода на главната паша е желателно да се снемат. Установено е опитно, че при събиране на прашец обикновено от семейството се отнема около 10-15% от него. Това от своя страна активира пчелите да събират повече прашец, за да задоволят и собствените си (на семейството) потребности.

    На стр. 3

МИКОЗИ ПО ПЧЕЛИТЕ

Ст.н.с. Калинка ГУРГУЛОВА

АСПЕРГИЛОЗА (КАМЕННО ПИЛО)


    Аспергилозата е микотично заболяване, което засяга възрастните пчели и пчелното пило. Предизвиква се от гъбички от род Aspergillus. Най-често срещаните видове, който причиняват аспергилоза са A. flavus, A. niger, A. albus, A. ochraceus и др. Освен за пчелите Аспергилусните видове са опасни и за човека и за животните, тъй като могат да предизвикат микотична пневмония.
    Затова, ако се усъмни за проявление на каменно пило, пчеларят трябва да вземе предпазни мерки. Когато при отваряне на кошера в някои от питите пилото и част от прашеца са покрити с плесенен налеп, прегледът се преустановява, а проверяващият поставя върху устата и носа си навлажнена марля от няколко ката и след това продължава огледа на питите.
    Умрелите ларви (между тях няма живи) са разположени на островчета близо до прашеца, като са покрити с плесенен налеп с различен цвят в зависимост от вида на аспергилуса - жълтозелен, черен, бял, кафяв.

    На стр. 2

горе

 
 
 © Copyright 03.2004. gan. Публикуването на пълен или част от текст или снимка под каквато и да е форма без разрешението на редакцията е престъпление! Гласувай за нас в ASL