Брой 89   <<< предишен брой
 

НЕОТЛОЖНИ ДЕЙНОСТИ НА ПЧЕЛИНА ПРЕЗ НОЕМВРИ

    Гл. ас. д-р Иванка ЖЕЛЯЗКОВА, Аграрен факултет, Тракийски университет, Стара Загора
    1. Особености в развитието на пчелните семейства
    - Климатични особености: през месец ноември температурата на въздуха се понижава и времето се захлажда; в равнинните райони валежите са предимно от дъжд, а в планинските - от сняг.
    - Пчелните семейства са в неактивния период от развитието си. През дни, когато около обяд се затопля, пчелите летят, а през нощта се събират в кълбо.


ДИВИТЕ ПЧЕЛИ

ПРИЯТЕЛИ И ПОМОЩНИЦИ НА ЧОВЕКА
    Д-р Наско КИРИЛОВ, двм
    Многобройните видове диви пчели могат да се открият в населените места, в интензивно и извън интензивно обработваните земеделски райони. Тяхното значение за всички култури, пасищата, горите, тревната и храстовата растителност е много голяма. Те са превъзходни опрашвачи, допълващи опрашвателната дейност на медоносните пчели и са неделима част от нашата обща околна среда.
    Дивите пчели (Bombus) са род от обществено живеещите пчели на семейство Apide. Тялото им достига на дължина до 3,5 см и е окосмено с дълги власинки. Оцветени са с рижи, черни и бели пояси по ширината на гърдите и коремчето им.


АКАЦИЯТА В УНГАРСКОТО ПЧЕЛАРСТВО

    Проф. д-р Кънчо КЪНЧЕВ
    В световното пчеларство Унгария все по-често се определя като "европейска Канада" - страна с територия 93 хиляди квадратни километри над 10 млн население, 16 хиляди пчелари, отглеждащи около 872 000 пчелни семейства. При този човешки ресурс и материална база, вече в продължение на доста години, производството на мед годишно е около 24 хиляди тона, а средния добив от едно пчелно семейство 27,5 кг.


ЧУДНАТА СИЛА НА ПЧЕЛНИТЕ ПИТИ

   
    А. Н. СУХПРУКОВ - Русия
    За отрицателното влияние на земните излъчвания върху здравето на човека в последно време са написани немалко книги, брошури и статии. Събрани са достатъчно статистически данни. Затова учените, занимаващи се с проблемите на геопатогенните зони вече започнаха да отделят по-голямо внимание на неутрализирането на тези негативни излъчвания. По този въпрос в цял свят се правят изпитания и разработки на различни устройства, хармонизатори и модели, в това число и използване на природни фактори (дървета и дървен материал, стайни растения и др.).


РОЛЯТА НА ВЪГЛЕРОДНИЯ ДВУОКИС В РАЗЛИЧНИ ПО СИЛА ПЧЕЛНИ СЕМЕЙСТВА ПРЕЗ ЗИМАТА

    Проф. Д-р Георги ЦАНКОВ
    От него се отделя 1,62 х 104 джаула топлинна енергия, 17,4 kgr въглероден двуокис и 7,4 kgr водни пари. За да се противопоставят на студа пчелите образуват кълбо с радиус около 10-20 см. Кората на кълбото е с положителна температура, която е близка до температурата на окръжаващата среда. Кълбото е слаб топлинен източник с мощност около 5-10 вата. Кълбото отделя топлината в окръжаващото пространство във вид на инфрачервено излъчване с дължина на вълната 10-20 микрона. Теоретически такава малка мощност е недостатъчна, за да осигури загряването на кълбото на пчелите през зимния период, когато външната температура е близка до 0ОС и даже по-ниска, но въпреки всичко пчелите успяват да презимуват.


ДОБЪР ПЧЕЛАР

МАТОЧНОТО ВЕЩЕСТВО В ПЧЕЛНОТО СЕМЕЙСТВО

    Ст. н. с. д-р Боян ПЪРВУЛОВ
    Пчелната майка е единствената женска пчела в семейството, която е способна да снася оплодени и неоплодени яйца за излюпване на пчели-работнички, търтеи и нови майки при нужда. Нейната дейност не се ограничава само със снасянето на яйца.


XIV всерусийски базар на медА

В РУСИЯ ЗНАЯТ ДА ПРАВЯТ ПЧЕЛАРСТВО

   
    От 26 август до 05 октомври 2005 г. се състоя за ХIV пореден път националното изложение на мед и пчелни продукти в Москва под егидата на: Правителството на гр. Москва, Държавния музей - "Коломенское", Префектура на ЮАО - гр. Москва, Руския национален съюз на пчеларите. То премина в известния Московски парк - "Коломенское" в близост до метростанция "Коломенская". Организаторите се бяха погрижили за безплатен автобусен транспорт от метростанциите на парка до самото изложение за желаещите да го посетят.


горе 
 © Copyright 03.2004. gan. Публикуването на пълен или част от текст или снимка под каквато и да е форма без разрешението на редакцията е закононарушение! Гласувай за нас в ASL