Брой 85   <<< предишен брой
 

НЕОТЛОЖНИ ДЕЙНОСТИ НА ПЧЕЛИНА ПРЕЗ ОКТОМВРИ

    Гл.ас. д-р Иванка ЖЕЛЯЗКОВА, Аграрен факултет, Тракийски университет - Ст. Загора
    1. Особености в развитието на пчелните семейства
    - Климатични особености: месец октомври е есенен месец; температурите се понижават, като през нощта често падат под нулата.
    - Медоносна растителност: пчелната паша приключва; прецъфтяват последните медоносни растения.
    - За развитието на пчелните семейства октомври е преходен месец - пчелите преминават от активен начин на живот към пасивен период. Летателната им активност намалява. Пчелните майки спират яйцеснасянето. В гнездата се излюпва последното пило. При спадане на температурите под 12O С пчелите започват да се събират на кълбо.


ВАРОАТОЗАТА - ПЧЕЛИ – АКАР

    Проф. д-р Кънчо КЪНЧЕВ
    Хигиенното поведение при пчелите се изразява в стремежа им да отделят от кошера и от гнездото болното, нараненото или умрялото пило. Това поведение включва също така изхвърляне на каквито и да е чужди вещества забелязани от пчелите вътре в кошера. Обикновено хигиенното поведение се свързва със заболявания на пилото като европейски, американски гнилец и аскосфероза.


ПРОИЗВОДСТВОТО НА МЕД В СВЕТА

    Ст.н.с. д-р Боян ПЪРВУЛОВ
    Сега в света има около 57 милиона пчелни семейства, от които в Европа са 23,5 милиона и тя заема първо място сред континентите. Водещи страни от стария континент в това отношение са Испания, Турция, Италия, Германия, Гърция и Франция. В Африка пчелните семейства са над 13 милиона, а в Америка (САЩ, Мексико и Южна Америка) около 7 млн. Останалите пчелни семейства (около 12,5 млн.) са в Азия.
    По материали на Апимондия


ВАРОАТОЗАТА

И ПЧЕЛИТЕ СЕ БОРЯТ С ПАРАЗИТА

    Бразилските учени Х. Гуерра, Л. Гонсалвес и Д. Джонг с помощта на видеокамера са проследили действията на отделните пчели в кошера срещу акара, причиняващ вароатозата и способността им да се защитават и да останат живи при неговото присъствие. Било заснето поведението и унищожаването на отделни акари още в килийката на люпещата се опаразитена пчела.


ДЕЙСТВИЕ НА НАРКОТИЗИРАЩИТЕ ВЕЩЕСТВА ВЪРХУ ПЧЕЛИТЕ

    Д-р Наско КИРИЛОВ, двм
    Много често в пчеларската практика при извършване на някои мероприятия като: работа с агресивни пчели, пълнене на пакети, изкуствено осеменяване и белязане на пчелните майки, а също и при различни манипулации с пчели в процеса на лабораторни изследвания се използват химични вещества за обездвижването им.


ЛЕКАРСТВАТА ОТ ПЧЕЛИНА

    В. ДИСКИЙ, Русия, апитерапевт
    Съвременната медицина е свързана много с известния руски лекар-терапевт С.П. Боткин (1832 - 1889 г.), който един от първите отбелязва, че най-важна роля в организма на човека играе централната нервна система. Той е казвал, че болестта не поразява отделен участък от тялото или органа, а влияе чрез нервната система на целия организъм. Само като разбереш това може правилно да лекуваш болния.


ДОБЪР ПЧЕЛАР

ПОДГОТОВКА НА ПЧЕЛНИТЕ СЕМЕЙСТВА ЗА ЗАЗИМЯВАНЕ

    Ст.н.с. д-р Боян ПЪРВУЛОВ
    Подготовката на пчелните семейства за следващата година започва от 10-15 август и приключва със зазимяването през втората половина на месец октомври. Тази година лятото закъсня и много пчелари предпочетоха да държат магазините и корпусите за мед до средата на септември, за да съберат допълнително количество мед, с което забавиха подготвянето на пчелните си семейства за зимата.


горе 
 © Copyright 03.2004. gan. Публикуването на пълен или част от текст или снимка под каквато и да е форма без разрешението на редакцията е закононарушение! Гласувай за нас в ASL