Брой 84   <<< предишен брой
 

ГМ КУЛТУРИТЕ, ПЧЕЛИТЕ И ПЧЕЛНИТЕ ПРОДУКТИ

    Проф. д-р Кънчо КЪНЧЕВ
    През последните две-три десетилетия беше направена решителна крачка в областта на растениевъдството чрез възможността да бъдат изолирани гени (носители на определени наследствени качества) и с определени техники да бъдат въведени в други растения.
    Така вече се произвеждат растения с определени качества не по естествен път, а чрез имплантиране на съответни гени.
    Сега фермерите в цял свят отглеждат генетично модифицирани растения на повече от 50 млн. хектара. Сред тях като основни култури се явяват царевицата, рапицата, картофите, соята, фасулът, тютюнът, захарното цвекло и др.
    Осмислянето на взаимната връзка между генно модифицираните растения и пчелите е много важно за правилната оценка на риска, който тази връзка носи. Пчелите посещават много от тези култури за събиране на нектар и прашец, като по този начин подпомагат производството на семена и плодове чрез опрашителната си дейност.


ПРИЧИНИ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ НА АМЕРИКАНСКИЯ ГНИЛЕЦ У НАС

    Д-р Наско КИРИЛОВ, двм
    Доказано е, че разпространението на болестите по пчелите и пилото е в пряка зависимост от много и различни фактори, от които на първо място се открояват равнището на научните ни познания и на организацията, на борбата срещу тях.
    Това важи с пълна сила и за широко разпространеното заболяване на пчелното пило в нашата страна - американският гнилец /АГ/.


ПЧЕЛАРИ, НЕ ДОПУСКАЙТЕ НЕЛОЯЛНАТА КОНКУРЕНЦИЯ!

    Ст.н.с. д-р Боян ПЪРВУЛОВ
    Един приятел, добър пчелар от провинцията, ми се похвали, че е намерил добър пазар на собствения си мед, като го продавал по 3.50-4.00 лв. кг. на търговци, но за съжаление взимали само по 3-4 тенекии, при единствено условие да е натурален мед, защото го използвали за подправка на техния изкуствено произвеждан мед от изосуит и инвертиран захарен сироп.


ДОБЪР ПЧЕЛАР

ОСИГУРЯВАНЕ НА ЖИЗНЕНИ ПЧЕЛИ ЗА ЗИМАТА

    Ст.н.с. д-р Боян ПЪРВУЛОВ
    Всеизвестно е, че подготовката на пчелните семейства за следващата година започва от свалянето на корпусите и магазините за стоков мед, това е времето около 8-12 VIII. При свалянето на магазините и корпусите задължително трябва да се прегледат и пренаредят питите в гнездата на пчелните семейства.
    При прегледите се обръща внимание за силата на семейството, площта, целостта и качеството на пилото, състоянието на майката, количеството и качеството на медовите и прашецови запаси.


ЗИМОУСТОЙЧИВОСТТА Е СВЪРЗАНА С ПОРОДАТА

    Пламен ИВАНОВ
    Подготовката на пчелните семейства за зимуване и самото зимуване е най-трудния и отговорен период за пчеларя. За разлика от някои други насекоми медоносните пчели не изпадат в т.нар. анабиоза (състояние на нискотемпературно вцепенение), а прекарват зимните месеци благодарение на запасите от храна в кошера. Ако не е извършил предварително подготовка за нормално зимуване на пчелните семейства, пчеларят почти няма възможност през зимата да се намеси пряко и да отстрани констатирани нередности в зимуващото пчелно семейство. Той в повечето случаи остава само наблюдател.


горе 
 © Copyright 03.2004. gan. Публикуването на пълен или част от текст или снимка под каквато и да е форма без разрешението на редакцията е закононарушение! Гласувай за нас в ASL