Брой 83   <<< предишен брой
 

КРАТКИ ИНТЕРВЮТА

НАПОМНИХМЕ НА СВЕТА, ЧЕ И В БЪЛГАРИЯ ИМА ПЧЕЛАРСТВО

    Разговор с г-н Пламен Иванов - председател на НБПС и проф. д-р Кънчо Кънчев относно кандидатурата на България за домакин на 41-ия конгрес на Апимондия
    - Г-н Иванов, как беше подготвена кандидатурата на България и имаше ли обективни причини да не успеем?
    - Българският организационен комитет по кандидатурата на България за домакин на 41-ия конгрес на Апимондия, инициирана от НБПС с цената и на много безсънни нощи подготви в срок и представи, където е необходимо изискуемата се документация. Същевременно не подлежеше на съмнение, че възможностите ни за успех не са големи по няколко причини:
    1. Трябваше да се конкурираме с държави като Австрия, Аржентина, Франция и Испания.
    2. Кандидатстването на България беше за първи път в историята на Апимондия.
    3. Макар и член на Апимондия от 1961 г. България през последните няколко години беше загубила членството си, възстановено едва в началото на тази година от НБПС и смятана от страните членки на Апимондия като новоприет член.


ДА НАМАЛИМ СМЪРТНОСТТА ПРЕЗ ЗИМНО ПРОЛЕТНИЯ ПЕРИОД

    Ст. н. с. Калинка ГУРГУЛОВА, НДНИВМИ, София
    Зимно-пролетния период е критичен за пчелните семейства. Тогава запасите на белтъчно-мастното тяло на пчелите почти са се изчерпали. Започва отглеждането на пилото за новия активен сезон, което допълнително натоварва и изтощава пчелите. Настъпва подмяната на старите, зимували пчели, с млади.
    Във връзка с тези особености в биологията на пчелното семейство и грижите, които пчеларят е положил за правилното зазимяване за едно добро зимуване, могат да настъпят редица смущения, които да доведат до проявление на повишена зимно-пролетна смъртност. Нормално през този период отпада известно количество пчели /подмор/ при тяхната естествена подмяна, но понякога смъртността може да достигне висок процент и дори да загинат цели пчелини. Зимно-пролетната смъртност заема най-голям дял /с изключение на отравянията/ - до 70-80% от общата смъртност на възрастните пчели през цялата година.


И СРЕЩУ НОЗЕМАТОЗАТА - МАЛКО НАРОДНА МЕДИЦИНА

    Руските ветеринарни лекари и пчелари А. Сохенков, А. Ульянич и Е. Попов препоръчват за леkуване и профилактика на нозематозата използването и на лекарствени растения. С особено предпочитание е чесънът. Използва се като спиртна настойка, свеж сок и воден разтвор. Спиртната настойка се прави от 200 гр. смлян чесън и 200 милилитра 95% спирт (90О). Смесват се и се държат 10 дни на тъмно място. Дава се на пчелите по 1 ml (20 капки) на 200 гр. захарен сироп.


ДОБЪР ПЧЕЛАР

ХИМИОПРОФИЛАКТИКА НА ВАРОАТОЗАТА

    Ст.н.с. д-р Боян ПЪРВУЛОВ
    Вароатозата, като заболяване на медоносната пчела се появи в средата на миналия век. За много кратък период от време - 25-30 години, тя се разпространи в целия свят. Започнаха опити за борба и профилактика на това заболяване, като схемите продължават да се усъвършенстват и в наши дни. Бяха постигнати определени резултати, но за съжаление много от средствата за борба са химически производни и водят до натрупване в пчелните продукти. Подетата кампания от ЕС за чистота на хранителните продукти, макар и не във всички страни, все по-настойчиво дава отражение и върху пчелните продукти, добивани у нас.


ЛИСТНИТЕ ВЪШКИ

ВРАГОВЕ И РАБОТОДАТЕЛИ!

    Тодор ЗЛАТАНОВ
    Листните въшки (над 600 вида) са малки насекоми, дълги от 3 до 6 мм, при които главата, гърдите и коремчето са плътно съединени помежду си. Имат добре развито режещо хоботче, с което поникват в листата на растението или в младите филизи в дълбочина. Така те достигат мрежещите тръбички на дървото и листата, в които се движи сладка течност, с което се хранят.


горе 
 © Copyright 03.2004. gan. Публикуването на пълен или част от текст или снимка под каквато и да е форма без разрешението на редакцията е закононарушение! Гласувай за нас в ASL