Брой 82   <<< предишен брой
 

НЕОТЛОЖНИ ДЕЙНОСТИ НА ПЧЕЛИНА ПРЕЗ СЕПТЕМВРИ

    Доц. д-р Иванка ЖЕЛЯЗКОВА, Аграрен факултет, Тракийски университет - Ст. Загора
    1. Особености в развитието на пчелните семейства
    - Климатични особености: месец септември е първият есенен месец; температурите са сравнително високи, а валежите слаби.
    - Медоносна растителност: В повечето райони на страната пчелната паша приключва. Растения като магарешки бодил, глухарче, блатна мента, памук и фуражен слънчоглед предлагат на пчелите късна есенна паша.
    - След последната главна паша в пчелните семейства се активира инстинктът за отглеждане на пило. В началото на месеца топлото време, наличието (макар и слабо) на нектар и прашец са благоприятни условия за увеличаване на яйцеснасянето. Тези процеси са с важно биологично значение, защото водят до увеличаване на относителния дял на пчелите работнички, които не са участвали в главната паша и в отглеждането на голямо количество пило, не са изграждали пити. Такива пчели не са изтощени от работа, живеят по-дълго (6 - 7 месеца), иззимуват успешно и участват в пролетното развитие през следващата година.
   


ЗАХАРНОТО ПОДХРАНВАНЕ ПРЕЗ ЕСЕНТА

    Проф. д-р Кънчо КЪНЧЕВ
    Вече е добре известно, че есенното поколение пчели т.е. тези, които ще зимуват, се отличават от тези, излюпени през лятото по редица признаци. Най-важните от тях са:
    - натрупване на хранителни вещества в организма;
    - увеличаване на мастното тяло (резерва);
    - намаляване на водата в организма на пчелата.
    Без тези качествени различия на есенните пчели те не биха преживели зимните месеци и ще загубят възможностите си да отгледат първото поколение пчели през пролетта.


ВОСЪКЪТ – ЗНАЕМ ЛИ ВСИЧКО ЗА ПРИЛОЖЕНИЕТО МУ

    Восъкът е един от продуктите, произвеждани от пчелите. И макар, че е секрет на восъкоотделителните им жлези активността на отделянето му от тях, освен от възрастта е пряко свързано и със силата на пчелното семейство и наличие на паша в природата, както и от количеството на отглежданото пило. Използва се от пчелите за изграждане на гнездото им. Благодарение на физическите си свойства, плътна консистенция, мекост, пластичност и еластичност, неразтворимост във вода заедно с пълната му безвредност, восъкът продължава да се използва в най-различни отрасли на народното стопанство - импрегниране на кабели и други изделия на електротехниката, тъкани, кожи, мебели, хартия и др. Включва се в състава на политури, бои, лакове, а най-общо казано и в корабостроителната, полиграфичната, автомобилната и оптичната промишленост.


ДОБЪР ПЧЕЛАР

НЯКОЛКО ПРИЧИНИ ЗА ЛОШО КАЧЕСТВО НА ПЧЕЛНИЯ МЕД

    Ст.н.с. д-р Боян ПЪРВУЛОВ
    Напоследък много се заговори сред пчеларите и търговците на пчелни продукти за добиването и реализирането на качествен пчелен мед. Причините са не само изискванията на международните изкупвателни организации, а и специалните претенции, които налага предстоящото ни членство в Европейския съюз.


КАК ДА СЕ БОРИМ С ВЪЗНИКНАЛА КРАЖБА

    Н. с. д-р Йордан ХРИСТОВ, ИЖН, секция "Специални отрасли"
    Има описани много начини за борба с пчелната кражба, но винаги трябва да помним, че е много по-лесно да предотвратим кражбата, отколкото да се борим с нея. Първото нещо, което трябва да направим, когато забележим признаци на кражба, е да стесним силно входа на нападнатия кошер до 1-2 см, колкото да преминават 2-3 пчели. По кошера на нападнатото семейство се запушват и всички пукнатини и пролуки, през които биха могли да влязат пчели.


горе 
 © Copyright 03.2004. gan. Публикуването на пълен или част от текст или снимка под каквато и да е форма без разрешението на редакцията е закононарушение! Гласувай за нас в ASL