Брой 78   <<< предишен брой
 

ДА МИСЛИМ ВЕЧЕ ЗА СЛЕДВАЩАТА ГОДИНА

    Проф. д-р Кънчо КЪНЧЕВ
    Всеки занимаващ се сериозно с пчеларство, когато устройва пчелина си или когато ще практикува и подвижно пчеларство несъмнено се замисля и върху възможностите да осигури на пчелните си семейства не само една-две главни паши през годината, но и възможности за последователно наличие на цъфтеж на селскостопански култури или диворастяща медоносна растителност. Това е един идеален вариант за добив на повече мед и осигуряване на пчелните семейства с непрекъснат, последователен и изобилен източник (източници) на нектар и прашец (а защо не и на мана).


ОКРУПНЯВАНЕТО Е ИЗХОД

    Проф. д-р Кънчо КЪНЧЕВ
    Най-елементарните разчети при сегашните цени на пчелните продукти показват, че пчелинът може да бъде рентабилен само в случай, че пчеларят може да си осигури годишен добив не по-малко от 2,5-3 тона стоков пчелен мед или и други пчелни продукти, равняващи се по стойност на това количество. Такива показатели в условията на България може да бъдат достигнати само при увеличено натоварване на пчеларя за отглеждане на не по-малко от 100 пчелни семейства и ако трябва да бъдем съвсем откровени - само в определени райони на страната!


Как да удължим яйцеснасянето на пчелните майки след последната главна паша

    Д-р Наско КИРИЛОВ, двм
    Много автори /Бижев, Митев, Радоев, Ненчев, Кирилов и др./ посочват, а и многогодишния опит на пчеларите доказва, че пчеларската година започва в края на лятото - началото на есента. И наистина от подготовката на пчелите за зимата зависят всички дейности през бъдещия сезон.


Ролята на придружаващите майката пчели, тяхната възраст и храната за нейните качества

    Цветанка ДИМИТРОВА
    Известно е, че качествата на пчелната майка се определят преди всичко от наследствените й заложби т.е. от нейния произход, както и от условията, при които е отгледана.


Как може да станете член на НБПС

    Лозан ДОЙЧЕВ
    На провелото се на 19.07.2005 г. Общо събрание на НБПС членовете на съюза поставиха въпроса за слабата организационна работа по привличането на нови членове. В размирното време на регистрации, нови устави, организационни комитети, създаване и оспорване на организации смятам, че не беше лоялно да отричаме или подкрепяме една или друга форма на самоорганизираност в бранша. Процесите бяха бурни, едни останаха удовлетворени, други не.


ДОБЪР ПЧЕЛАР

ОРИЕНТИРАНЕ НА ПЧЕЛИТЕ В ПРОСТРАНСТВОТО

    Ст.н.с. д-р Боян ПЪРВУЛОВ
    Въпросът за ориентирането на пчелите в пространството е вълнувал не само пчеларите, но и биолозите и научните работници много отдавна. Интересът идва както от научна, така и от практическа гледна точка. Не е без значение да се знае също, колко време усвоената информация за намирането на своето жилище пчелата запазва в паметта си. Много важен въпрос при преместването на кошерите.


НОВОСТИ

ПЧЕЛНАТА ОТРОВА

    Подбрала: ст.н.с. д-р К. ГУРГУЛОВА
По материали от ХХХVIII конгрес на Апимондия

    Използването на ужилването от пчели е ефикасно при много заболявания, но поради страничните ефекти на този начин на третиране, не му се обръща достатъчно внимание. Едни от неприятните ефекти е чувството на болка, което се усеща след ужилването. Много често страхът от пчелите кара пациентите да се откажат от третирането. Лавандуловото масло може незабавно да премахне защитната болка, която се появява след контакт на жилото на пчелата с кожата. Украински апитерапевти установили, че при накапване на 1 капка лавандулово масло върху мястото на ужилването веднага след него намалява реакцията на кожата. Подуването, зачервяването и болката са много по-слаби, отколкото при пациентите, които не са третирани с лавандулово масло. Така лавандуловото масло може да се използва като средство, което намалява болката при ужилвания от пчели. По този начин се отстранява неприятната физиологична реакция при пациентите, които се третират чрез ужилвания с лечебна цел.


горе 
 © Copyright 03.2004. gan. Публикуването на пълен или част от текст или снимка под каквато и да е форма без разрешението на редакцията е закононарушение! Гласувай за нас в ASL