Брой 76   <<< предишен брой
 

НЕОТЛОЖНИ ДЕЙНОСТИ НА ПЧЕЛИНА ПРЕЗ АВГУСТ

    Гл.ас.д-р Иванка ЖЕЛЯЗКОВА, Аграрен факултет, Тракийски университет, Стара Загора
    1. Особености в развитието на пчелните семейства
    - Климатични особености: времето е сухо и горещо; дъждовете са краткотрайни и поройни; в много райони на страната се засушава.
    - Медоносна растителност: Поради ниската влажност и високите температури през август, пчелната паша намалява, с изключение на районите където се отглеждат памук, слънчоглед, тютюн. През този месец цъфтят софора (японска акация), артишок, магарешки бодил, дяволска уста, маточина, мащерка, блатна мента, планинска чубрица. При подходящи условия тези растения осигуряват късна паша.


И НЕКТАРЪТ СЕ ФИЛТРИРА

    Проф. д-р Кънчо КЪНЧЕВ
    За събиране и донасяне на нектара в кошера при пчелите, както и при другите насекоми, хранещи се с нектар, в процеса на еволюцията са се изградили и унаследили много съвършени органи: хоботче от лижещо смучещ тип, с което пчелите събират и най-малките капчици нектар и медова гушка --резервоар за складиране на нектара и донасянето му в кошера.


ИНСТИНКТИ И РЕФЛЕКСИ

    Доц. д-р Петър НЕНЧЕВ, Тракийски университет, Стара Загора
    Инстинктите са сложен комплекс от безусловни рефлекси възникнали с появата на общественият начин на живот на пчелите. Сложните инстинкти осигуряват създаване и активно регулиране на факторите на околната среда. Те се предизвикват не от един или друг фактор, а от комплекс фактори (обстановката, в която се намира насекомото).


МОЯТА ПЧЕЛАРСКА ПРАКТИКА

    Найден ПАШОВ, пчелар от гр. Ябланица
    Сега съм на 83 години, от които 60 год. е моята пчеларска практика. Започнах през 1946 г. със закупуване на един кошер за 30 000 лв., когато и един килограм мед се продаваше за 1 500 лв., колкото беше и килограм краве масло. Още от 1947 г. съм абонат на списание "Пчела", издавано от ОЗПС. Получавах и списанието на Йордан Земенски. Купих си и пчеларския наръчник на Иван Валачев с 400 страници, а също така съм бил редовен абонат на издаваните списания на Централния съвет по пчеларство през следващите години и бюлетина на Областния пчеларски съюз Ловеч. Двадесет години съм бил председател на пчеларското дружество Ябланица и Общинския пчеларски съвет. Посещавал съм всички пчеларски конференции и международния конгрес на Апимондия във Варшава, както и всички изложения в областните градове.


ДОБЪР ПЧЕЛАР

ВЛИЯНИЕ НА ПРЕГЛЕДИТЕ ВЪРХУ ДЕЙНОСТТА НА ПЧЕЛИТЕ

    Ст.н.с. д-р Боян ПЪРВУЛОВ
    Известният немски апипатолог Алфред Борхерт отбелязва: "Принципът в пчеларството трябва да бъде: да се избягват всякакви мероприятия, смущаващи реда и закономерността, които регулират живота на пчелите и според които той протича". Перифразирано това изказване означава "Да се избягват всякакви излишни дейности от пчеларя в пчелното гнездо", т.е. да се върши само най-необходимото за определен период от време. В пчеларската технология да се извършват само онези видове работа, които не оказват вредно влияние върху жизнената дейност и продуктивността на пчелните семейства и при използване на най-малко труд.


ИНСПЕКЦИЯТА НА АПИМОНДИЯ

    ДЕН ВТОРИ
    И вторият ден от посещението на г-н Йоргенсен - президент на Апимондия и гл. секретар - г-н Янони Себастианини беше твърде много натоварен.


горе 
 © Copyright 03.2004. gan. Публикуването на пълен или част от текст или снимка под каквато и да е форма без разрешението на редакцията е закононарушение! Гласувай за нас в ASL