Брой 58   <<< предишен брой
 

ПЧЕЛИТЕ СЕ СЪБУДИХА!

    Инж. Сава ДОНЧЕВ, Плевен, donchevs@mail.bg
    Искам да споделя с по-младите пчелари някои не много известни манипулации, научени от наши и чужди пчеларски вестници и списания и прилагани с голям успех в добрата пчеларска практика.


РАННОПРОЛЕТНИТЕ ГРИЖИ СА ОСОБЕНО ВАЖНИ

    Д-р Наско КИРИЛОВ, двм
    Многогодишният опит на пчеларите професионалисти и любители е показал, че критичния период в развитието на пчелните семейства е времето на преминаването им от относителен зимен покой в активно състояние.


ТРИБУНА НА ПРАКТИКА ПЧЕЛАР

РАЗШИРЯВАНЕТО

    Петър БОНЕВ
    Дейността на пчеларя след стимулиращото подхранване и подсигуряването на водни запаси се състои в разширяването на гнездото.


ОТКЪДЕ МОГАТ ДА СЕ ЗАМЪРСЯВАТ ПЧЕЛНИТЕ ПРОДУКТИ?

    Проф. д-р Георги ЦАНКОВ
    Медът и пчелните продукти са освен храна и лекарства. Те следва да са чисти от всякакви замърсители, които могат сериозно да влошат главно тяхното лечебно действие. Досегашните проучвания показват, че основните източници за замърсяването им са два.


ДОБЪР ПЧЕЛАР

ПРОЛЕТНО ОБЕДИНЯВАНЕ НА ПЧЕЛНИ СЕМЕЙСТВА

    Ст.н.с. д-р Боян ПЪРВУЛОВ
    Много често в практиката се случва част от семействата да изпролетят, без майки или слаби, с малко пчели и пило - негодни за бързо развитие. Тогава се налага да се предприемат мероприятия за бързото им засилване с оглед нормално развитие и пълноценно участие в главната паша.


ПЧЕЛЕН МЕД С ПЛОДОВЕ

Витаминен състав

    Доц. д-р Янаки КАРАДЖОВ
    Както е известно, плодовете са най-богатия и разнообразен източник на витамини. Витамините са една от най-важните съставки на плодовете. В плодовете се съдържат почти всички известни витамини.


горе

 
 
 © Copyright 03.2004. gan. Публикуването на пълен или част от текст или снимка под каквато и да е форма без разрешението на редакцията е закононарушение! Гласувай за нас в ASL