Брой 55   <<< предишен брой
 

ДЕЙНОСТИ НА ПЧЕЛИНА ПРЕЗ МАРТ

    Гл.ас. д-р Иванка ЖЕЛЯЗКОВА, Аграрен факултет при Тракийски университет - Стара Загора
    1. Особености в развитието на пчелните семейства
    Времето през март е променливо, със значителни денонощни колебания на температурите, увеличено слънчево греене, по-обилни валежи предимно от дъжд.
    През този месец зацъфтяват ранно пролетните медоносни растения - подбел, явор, върби (ива, бяла върба), бадем, някои овощни видове (джанка, кайсия, праскова).
    В живота на пчелните семейства настъпват съществени промени.


ДА УВЕЛИЧАВАМЕ МЕДОНОСНАТА РАСТИТЕЛНОСТ ОКОЛО ПЧЕЛИНА

    Проф. д-р Георги ЦАНКОВ
    Добрият пчелар наред с грижите за своевременното развитие на пчелните семейства, обръща внимание и се стреми, както да опознае, така и да увеличи медоносната растителност около пчелина.


ОБОГАТЯВАНЕ НА СИРОПА С БЕЛТЪЧНИ ВЕЩЕСТВА

    Вече десетилетия се правят опити за подобряване на качеството на захарния сироп чрез добавяне на различни продукти, съдържащи белтък и други хранителни вещества. Един такъв продукт е кравето мляко. Известно е, че то съдържа много хранителни вещества. За целта се използва прясно непреварявано мляко. Опитно е установено, че ако при приготвянето на гъст захарен сироп 20% от водата се замени с мляко, то в получения сироп ще има два пъти повече белтък, отколкото в пчелния мед.


"ВСИЧКО НОВО Е ДОБРЕ ЗАБРАВЕНО СТАРО"

    Д-р Д. ДИМИТРОВ (Осиковски)
    За постигане на високи резултати в пчеларството е необходимо да се избере подходящата система кошери за експлоатация (ДБ, ЛР и др.), в зависимост от пашата и климатичните условия. След направения избор, "къщичката за пчели" трябва да се оборудва по най-ефективния начин.


ФОРМИ НА ГЛАДУВАНЕ

    Д-р Наско КИРИЛОВ, двм
    Поради грешки в начина на отглеждането на пчелните семейства възникват ненормални състояния в живота на пчелите /гладуване, кражби, налитания, търтовъчност и уродства/.


ДОБЪР ПЧЕЛАР

ОСНОВЕН ПРОЛЕТЕН ПРЕГЛЕД

    Ст.н.с. д-р Боян ПЪРВУЛОВ
    При трайно затопляне на времето, през месец март, при първият слънчев и топъл (над 15ОС) се извършва основния, (цялостен) преглед на всички пчелни семейства в пчелина. Пчелите вече свободно летят, донасят прашец, изхвърлят навън отпадъците и умрeлите в кошера пчели. В този момент пчеларят трябва да подпомогне пчелите в тази им дейност.


НБПС на АГРА’2005

    На 22 февруари министър Мехмед Дикме откри 14-ото селскостопанско изложение “Агра 2005” в присъствието на новия министър на земеделието и горите Нихат Кабил.


горе

 
 
 © Copyright 03.2004. gan. Публикуването на пълен или част от текст или снимка под каквато и да е форма без разрешението на редакцията е закононарушение! Гласувай за нас в ASL