Брой 50   <<< предишен брой
 

НЕОТЛОЖНИ ДЕЙНОСТИ НА ПЧЕЛИНА ПРЕЗ ФЕВРУАРИ

    Гл. ас. д-р Иванка ЖЕЛЯЗКОВА, Аграрен факултет при Тракийски университет - Стара Загора
    1. Особености в развитието на пчелните семейства Февруари е последния календарен месец на зимата. Пчелните семейства са все още в полуактивно състояние, т.е. пчелите са събрани в кълбо.


ПОДХРАНВАНЕ С МЕДО-ПРАШЕЦОВА СМЕС

    От такова подхранване се нуждаят пчелните семейства, когато в природата отсъства цветен прашец, а в гнездата им перга (преработен цветен прашец).


II. Екология, растения и пчели

    Влияние на тежките метали върху живите организми Проявлението на токсичността на тежките метали върху растенията се изразява в задържане на растежа, хлороза, некроза, повреждане на кореновата система, увреждане на водния обмен, нарушаване на метаболизма на белтъците, преминаване на фосфора в трудно достъпна за усвояване форма и др.


Предимства и недостатъци на кошера Роже Делон

    Н. с. д-р Йордан ХРИСТОВ, ИЖН, секция: "Специални отрасли"
    През 1979 г. французина Роже Делон съобщава на света чрез страниците на парижкото списание "La Gazet Apicol", че е създал и изпитал нов тип корпусен кошер. Тъй като този кошер е създаден в Алпите то скоро той става популярен като алпийски.


РОЛЯТА НА ПЧЕЛАРЯ В РАЗПРОСТРАНЕНИЕТО НА ЗАБОЛЯВАНИЯТА

    Д-р Наско КИРИЛОВ, двм
    Предпазването от появата на болести е практически по-лесно изпълнимо и икономически по-изгодно, отколкото прилагането на различни мерки за тяхното ограничаване и ликвидиране, след като са били допуснати.


ЦЕНИ И ЦЕНООБРАЗУВАНЕ НА ПЧЕНИТЕ ПРОДУКТИ

    Доц. д-р Петър КОНЧЕВ Лозан ДОЙЧЕВ м.и.
    Като паричен израз на стойността, цената изразява, както разходите на себестойността на продуктите, така и печалбата формираща тяхната стойност (ценност). Себестойността и печалбата се изчисляват на всички стадии на пчеларския цикъл - добиването, преработката и продажбата. Основополагаща е цената на добиването на пчелните продукти, определена от производителите.


ПЧЕЛЕН МЕД С ПЛОДОВЕ

    Доц. д-р Янаки КАРАДЖОВ
    Въглехидратен състав
    През последните години на щандовете с пчелни продукти се появи една нова комбинация на пчелен мед с различни плодове: ядки (орехи, фъстъци, бадеми и др.), сухи плодове (кайсии, праскови, смокини и др.), южни плодове (фурми, банани, ананаси, киви и др.), ягоди , малини, касис, боровинки, сусам. Такова съчетание на хранителните (вкусовите и диетичните) качества на пчелния мед и плодове може да обхване и авокадо, арония, бъз, дюля, кестен, круша, слива, ябълка, грозде, манго, нар, офика, тиква.


ДОБЪР ПЧЕЛАР

Кристализиране на меда в кошера

    Ст.н.с. д-р Боян ПЪРВУЛОВ
    На всеки пчелар е известен процесът кристализация на пчелния мед. Едни видове кристализират по-бързо, други по-бавно, но не на всеки е известно кои фактори влияят върху този процес. Кристализацията на пчелния мед има двустранно значение: от една страна, като търговски вид и от друга, като храна за пчелите през зимата. Кристализиралият мед не е подходяща храна за пчелите през зимата. Често има умрели семейства с набити в питите пчели, а по края на същите пити има кристализирал мед.


горе

 
 
 © Copyright 03.2004. gan. Публикуването на пълен или част от текст или снимка под каквато и да е форма без разрешението на редакцията е закононарушение! Гласувай за нас в ASL