Брой 45   <<< предишен брой
 

Грижи за пчелните семейства през зимата

    Н. с. д-р Йордан ХРИСТОВ - ИЖН, секция "Специални отрасли"
    Успешното зимуване на пчелните семейства е много важно за запазване на тяхната жизненост и продуктивност през следващата година. Ето защо независимо от грижите, които пчеларят е положил за правилното им зазимяване и за осигуряването на спокойствие през зимата, той трябва поне два пъти месечно да посещава пчелина си, за да контролира състоянието им и да ги подпомага. При тези посещения първо се прави външен оглед на пчелина, като се обръща внимание дали капаците на кошерите не са се разместили и дали има кошери, съборени от поставките си. Следи се и дали снегът е затрупал кошерите.


МЕДЕН ОЦЕТ - ЕДИН ПОЛЕЗЕН ПРОДУКТ

    Д-р Наско КИРИЛОВ, двм
    Когато се говори за оцет, се има предвид течността, която се получава от ферментацията на вино или винен продукт под влиянието на микроорганизми, причиняващи окисляването на етиловия алкохол. Вследствие на въздействието на оцетните бактерии се стига до получаването на оцетна киселина и вода.


В КОШЕРА ПРЕЗ ЯНУАРИ

    Ст.н.с. д-р Боян ПЪРВУЛОВ
    През студените зимни месеци декември и януари пчелното семейство е в състояние на анабиоза и пчелите са скупчени в така нареченото зимно кълбо. Тази биологична особеност на пчелното семейство да се пригажда много добре към външните условия с оглед оцеляването, изработена в продължение на милиони години, е едно ненадминато по своето съвършенство биологично приспособление.


ВЛИЯНИЕТО НА ПИРАМИДАТА И МАГНИТА ВЪРХУ ПЧЕЛИТЕ

    Руски учени са установили, че мястото, в което стоят пчелните кошери, влияе на тяхната продуктивност. По земната повърхност има линии, които се образуват от пресичането на антените на биолокатора и чисти зони без линии.


горе

 
 
 © Copyright 03.2004. gan. Публикуването на пълен или част от текст или снимка под каквато и да е форма без разрешението на редакцията е закононарушение! Гласувай за нас в ASL