Брой 44   <<< предишен брой
 

НАЦИОНАЛНО ИЗЛОЖЕНИЕ

ПЧЕЛАРСТВО 2004

    Пресконференцията
    С нея всъщност започна Националното изложение "Пчеларство '2004". Тя се проведе в БТА на 7 декември 2004 г. от 13.00 часа. Представителите на медиите се запознаха със състоянието на пчеларството и приоритетните дейности на браншовата организация, нейното укрепване и развитие през първата година от съществуването й.
 


ПРОЛЕТНО СТИМУЛИРАНЕ НА ПЧЕЛНИТЕ СЕМЕЙСТВА С ФИТОХОРМОНИ

    През пролетта след зимуването е необходимо пчелните семейства да се развиват бързо, за да достигнат по време на главната паша голяма численост и да се осигури висок медосбор. Това се стремим да постигнем, чрез подхранване със захарен сироп. Този подход обаче не позволява да се получат задоволителни резултати. През последните години се извършват опити за по-бързото развитие на пчелните семейства през пролетта чрез добавяне в захарния сироп на фитохормони. Фитохормоните са биологически активни вещества, които се намират в нектара и в прашеца.


ЯЖТЕ МЕД, НО ДА Е ПЧЕЛЕН

    Доц. д-р Янаки КАРАДЖОВ
    Медът широко се използва в източните страни не само като храна, но и като лечебно средство, особено в Индия от будистката медицина и в Китай. В Япония лечебните свойства на меда са известни от средата на осмото столетие и дори сега той е включен в японската фармакопея.


Хранене на медоносните пчели

    Гл. ас. д-р Иванка ЖЕЛЯЗКОВА, Аграрен факултет, Тракийски университет, Стара Загора
    През пчеларския сезон често се налага подхранване на пчелните семейства. Основните причини за подхранване са: стимулиране интензивността на снасяне на пчелните майки с цел увеличаване количеството на пилото (респективно количеството на младите пчели) в пчелните гнезда; недостатъчно количество хранителни запаси; наличие на недоброкачествен мед (манов, кристализирал) в пчелните гнезда.


ИСКАМ ДА БЪДА ПЧЕЛАР - УРОК ЧЕТИРИДЕСЕТ И ЕДНО

ПТИЦИ - ВРЕДИТЕЛИ НА ПЧЕЛИТЕ


    Някои птици се хранят с насекоми и често нападат и пчелите. Така че те от една страна са полезни за селското стопанство, като унищожават голяма част от вредните насекоми, но нападайки пчелите - нанасят вреда на пчеларството.


горе

 
 
 © Copyright 03.2004. gan. Публикуването на пълен или част от текст или снимка под каквато и да е форма без разрешението на редакцията е закононарушение! Гласувай за нас в ASL