Брой 42   <<< предишен брой
 

УНГАРСКОТО ПЧЕЛАРСТВО И НЕГОВАТА ОРГАНИЗАЦИЯ

    Ст.н.с. д-р Калинка Гургулова
    В Унгария има благоприятни климатични условия за развитие на пчеларството През 2000 г. са регистрирани 840 235 пчелни семейства. При значителна част от тях се използва подвижно пчеларство. Професионалните пчелари са 8% с над 150 пчелни семейства.


ХРАНА И ХРАНЕНЕ ПРИ МЕДОНОСНИТЕ ПЧЕЛИ

Естествени храни за медоносната пчела

    Гл. ас. д-р Иванка ЖЕЛЯЗКОВА, Аграрен факултет, Тракийски университет, Стара Загора
    Нектар
    Нектарът е сладка течност, отделяна от нектарниците на растенията. Представлява воден разтвор на захари. Върху количеството на нектара, който растенията отделят, и захарната му концентрация влияят два вида фактори.


ЗАВИСИМОСТТА РАСТЕНИЕ - ПЧЕЛА Е ВАЖНА ЗА ДОБРОТО ЗИМУВАНЕ

    Проф.Д-р Георги ЦАНКОВ Те попадат в организма на пчелите през есента и оказват голямо влияние на физиологическото състояние на зимуващите пчели. Много изследователи като Э. А. Потейкин, 1960; М. В. Жеребкин, Л. Г. Шагун, 1965; Н. С. Чернов, 1977; В. И. Белявский, 1985; и др. са изследвали физиологическото състояние на зимуващите пчели.


Защо ни трябват силни пчелни семейства?

    Н. с. д-р Йордан Христов, ИЖН, секция "Специални отрасли"
    Силата на пчелното семейство е един от най-важните фактори, от които зависи неговата продуктивност. Затова силните семейства (с голям брой пчели) имат редица съществени предимства пред слабите, с малко пчели семейства.


ТЕЛЕСНАТА ТЕМПЕРАТУРА НА ПЧЕЛИТЕ

    Доц. Янаки КАРАДЖОВ
    Пчелите нямат постоянната телесна температура на топлокръвните организми, която се поддържа благодарение на непрекъснато и твърде сложно терморегулиране. То е присъщо само на млекопитаещите и на птиците. При останалите живи организми телесната температура силно зависи от външната температура. При пчелите обаче не е точно така.


ИСКАМ ДА БЪДА ПЧЕЛАР - УРОК ТРИДЕСЕТ И ДЕВЕТ

НАСЕКОМИ - ВРАГОВЕ НА ПЧЕЛИТЕ

    Ст.н.с. д-р Боян ПЪРВУЛОВ
    Ухолазките, известни още като щипалки (Dermaptera), са много често срещани неприятели на пчелните семейства.


МЕДОНОСНИТЕ ПЧЕЛИ

    Поведението на пчелите е инстиктивно и...! генетично програмирано. Независимо от това, характерно качество на централната им нервна система, е нейната гъвкавост. Доказателство за това е способността им да научават и помнят.


Червената боровинка е не само красива

    Това е растение, което се цени много от градинарите. Тя расте много добре на торфени почви и не се нуждае от специални грижи. Използва се и като почвопокриващо растение в декоративните композиции.


Отглеждане на ягоди върху черно фолио

    Ягоди могат да се засаждат от април до юни и от август до октомври, но за предпочитане е да го направите през есента. През пролетта се използва както свеж, така и подбран през миналата година и съхраняван в хладилник разсад. От август до октомври се засажда произведеният през тази година.


Апитерапия

Медът при сърдечно-съдови заболявания

    Медът е най-ценната природна храна за сърцето. Усилва сърдечния мускул, подобрява сърдечната дейност, разширява коронарните съдове и намалява кръвното налягане.


горе

 
 
 © Copyright 03.2004. gan. Публикуването на пълен или част от текст или снимка под каквато и да е форма без разрешението на редакцията е закононарушение! Гласувай за нас в ASL