Брой 40   <<< предишен брой
 

ТРИ ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА ЗАЛЕСЯВАНЕ

    Проф. Георги ЦАНКОВ
    От дълбока древност и до скоро нашата страна е била богата на дървесна и храстова медоносна растителност. Достатъчно е било пчеларите добре да се грижат и да развиват пчелните семейства, за да получават достатъчно голям добив на пчелни продукти.
    (четете на стр. 1 на печатното издание)


ПЧЕЛНОТО СЕМЕЙСТВО СЕ ЛЕКУВА ИНДИВИДУАЛНО

    Д-р Наско КИРИЛОВ, двм
    Прилагането на лекарствените средства в пчеларската практика изисква компетентни познания, прецизност при използването им и съобразяване с обстоятелството, че ще се лекуват пчелни семейства.


ГЕННОТО ИНЖЕНЕРСТВО И ПЧЕЛИТЕ

    Проф. д-р Кънчо Кънчев
    Във всички живи организми - от най-дребните вируси до растенията, животните и хората, се съдържа уникален комплект от инструкции. Как този организъм трябва да се развива, расте, живее и - ...умира!
    (четете на стр. 2 на печатното издание)


КОШЕР БЕЗ ДЪНО - НОВО ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО?

    Петър ПЕТРОВ
    На ХV-я Конгрес на френското пчеларство, който се проведе от 14 до 17 октомври 2004 г. в гр. Манд, Франция, наред с познатия инвентар и оборудване, бяха показани и някои любопитни образци. Такъв е кошерът без дъно, който се вижда на снимката.
    (четете на стр. 3 на печатното издание)


МЕДОНОСНИТЕ ПЧЕЛИ (Apis mellifera L.)

    Те предхождат човечеството с повече от 10 до 20 милиона години. Медоносните пчели са една от най-старите познати форми на живот, която все още съществува от периода на неолита.
    (четете на стр. 4 на печатното издание)


ИСКАМ ДА БЪДА ПЧЕЛАР - УРОК ТРИДЕСЕТ И СЕДЕМ

ПОДГОТОВКА ЗА ГЛАВНАТА ПАША

    Подготовката на пчелните семейства за главната паша обикновено става през месец април. Със затопляне на времето се увеличава цъфтежа на медоносните растения. Приносът на прашец в семействата е обилен. Цели пити се запълват с прашец.
    (четете на стр. 7 на печатното издание)


ПУШАЛКА С ЕЛЕКТРОЗАХРАНВАНЕ

    Петър ПЕТРОВ
    На 15-я Конгрес на френското пчеларство бе показана пушилка с електрическо захранване - изобретение на пчеларя-професионалист Жак Комб.
    (четете на стр. 7 на печатното издание)


РАЗГРАДСКИТЕ ПЧЕЛАРИ

    Разградска област се смята за район с най-добро и старо пчеларство в България. По въпроса може да се спори, но действително там има много добри и задружни колеги.
    (четете на стр. 8 на печатното издание)


СРЕЩУ ГРИПА - БЕЗ ЛЕКАРСТВА

    Пчелните продукти, взети заедно са най-мощното профилактично и лечебно средство в природата.
    (четете на стр. 9 на печатното издание)


МНОГО ЗЕЛЕНЧУЦИ МОГАТ ДА ОСТАНАТ НАВЪН ПРЕЗ ЗИМАТА

    Зеленчуците, които в нашите климатични условия могат да презимуват на открито са спанакът, марулите, главестото зеле, лукът, чесънът, морковите, дори и грахът.
    (четете на стр. 9 на печатното издание)


СВЕЖО ГРОЗДЕ ЗА КОЛЕДА И НОВА ГОДИНА

    Преди всичко трябва да се погрижите за помещенията, където ще съхранявате гроздето. То трябва да бъде чисто, прохладно и да може да се проветрява добре.
    (четете на стр. 11 на печатното издание)


ХЛЯБЪТ, КОЙТО ЯДЕМ

    Без него и обядът, и вечерята ни не са както трябва. В сравнение с другите народи, ние, българите, консумираме почти два пъти повече хляб. И в това няма нищо лошо, защото различните видове ни доставят куп полезни вещества - белтъчини, витамини В1, В2, РР и С, желязо, калций.
    (четете на стр. 12 на печатното издание)


ВЪЛШЕБНИ ХРАНИ ЗА... НАСТРОЕНИЕ

    Парче кейк може да те направи щастлив.... докато не стъпиш на кантара. Затова пък храните, изброени по-долу, подобряват настроението ни на химична основа.
    (четете на стр. 12 на печатното издание)


горе

 
 
 © Copyright 03.2004. gan. Публикуването на пълен или част от текст или снимка под каквато и да е форма без разрешението на редакцията е закононарушение! Гласувай за нас в ASL