Брой 39   <<< предишен брой
 

Предимства и недостатъци на кошера Лангстрот - Рут

    Н.с. д-р Йордан Христов - ИЖН, секция "Специални отрасли"
    През последните години у нас широко се разпространиха кошерите от системата Лангстрот-Рут, наричани още многокорпусни или американски кошери. Това се дължи на редицата предимства, които кошерите от тази система имат в сравнение с Дадан-Блатовия кошер и лежака. Ще отбележим накратко най-важните от тях.
    (четете на стр. 1 на печатното издание)


ПАЯЦИ И СКОРПИОНИ В КОШЕРА!

    Д-р Наско КИРИЛОВ, двм
    Улисани в работата на пчелина през активния сезон пчеларите много често не обръщат внимание на неспецифичните врагове на медоносната пчела, които понякога могат да причинят щети на пчелните семейства.
    Към тези неспецифични врагове на пчелите спадат паяците и скорпионите.
    (четете на стр. 1 на печатното издание)


ЦВЕТЕН ПРАШЕЦ И ПЕРГА

    Цветният прашец - това са мъжките полови клетки на цветовете на растенията. Този прашец се явява незаменим източник на белтък, мазнини и витамини в храната на пчелите. Посещавайки цветовете пчелите събират прашец и го складират в празните килийки на питите около пилото или на втората от края на гнездото пита.
    (четете на стр. 2 на печатното издание)


НАШИ ПЧЕЛАРИ ГОСТУВАТ В РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЯ

55 ЕВРО ЗА КОШЕР

    През октомври 2004 г. български пчелари от различни части на страната, посетиха своите колеги от Република Македония. В посещението участва и членът на НБПС проф. Георги Цанков
    (четете на стр. 2 на печатното издание)


Малкият пчелен бръмбар настъпва!

    Петър ПЕТРОВ
    След като стана бич № 1 за пчеларите от 19 страни на Африка (най-засегнатият континент), "Aethina tumida" (малкия кошерен бръмбар) обсеби и цялото източно крайбрежие на Съединените американски щати, като най-засегнати са Джорджия и Южна Флорида.
    (четете на стр. 3 на печатното издание)


КАК ДА ПОЛУЧИМ КАЧЕСТВЕН ВОСЪК?

    Проф. дтн Стоян НЕВЕНКИН, Технически университет, София, www.stnevenkin.hit.bg
    От брой 38
    Събраната суровина се преработва по различни начини, за да се получи качествен краен продукт. Екстракцията е най- разпространения от тях. Съществуват различни методи за екстракция (извличане).
    (четете на стр. 4 на печатното издание)


ИСКАМ ДА БЪДА ПЧЕЛАР - УРОК ТРИДЕСЕТ И ШЕСТ

ПРОЛЕТНИ ГРИЖИ ЗА ПЧЕЛИТЕ

    През месец март денят е вече значително нараснал и има повече слънчеви дни. Започва цъфтежа на пролетните цветя и овощни дървета. Пчелните семейства започват по-активен живот. Пчелите усилено носят прашец. Пилото в по-силните семейства заема 3-4 пити. Консумацията на мед се е увеличила и медът около кълбото е намалял. Ако през февруари не е проверено състоянието на семействата, то сега е задължително.
    (четете на стр. 7 на печатното издание)


Взаимоотношенията "пчелар-земеделец"

    Петър ПЕТРОВ
    Всеизвестно е, че при събирането на жизненонеобходимите им нектар и цветен прашец, пчелите пренасят тичинки от един цвят на друг и така допринасят за по-доброто опрашване на растенията, които посещават. Ползата от тази дейност е огромна, защото самоопрашването не е присъщо или не е достатъчно за всички растителни видове и без насекоми като пчелите плододаването им е незначително.
    (четете на стр. 7 на печатното издание)


Среща на НБПС с пчелари от Северозападна България

КУРБАН ЗА ПЛОДОРОДИЕ

    На 30.10.2004 г. представители на Националния браншови пчеларски съюз и редакцията на "Пчеларски вестник" бяха поканени на гости от ръководството на пчеларско дружество "Пчела"-гр. Ябланица, колективен член на НБПС. В последната събота на месеца по стара традиция с курбан се поставя началото на учебната година за местните пчелари. В хубавия, нетрадиционен за края на месец октомври слънчев ден, пред вила "Мрамор" се събраха пчеларите не само от града, но и от околни общини - от Ловешка и Софийска област. В 10.30 часа гостите заеха местата си.
    (четете на стр. 8 на печатното издание)


горе

 
 
 © Copyright 03.2004. gan. Публикуването на пълен или част от текст или снимка под каквато и да е форма без разрешението на редакцията е закононарушение! Гласувай за нас в ASL