Брой 37   <<< предишен брой
 

Работа на пчелина през ноември

    Гл.ас.д-р Иванка ЖЕЛЯЗКОВА, Аграрен факултет при Тракийски университет, гр. Стара Загора
    През месец ноември температурата на въздуха се понижава и времето се захлажда. В равнинните райони валежите са предимно от дъжд, а в планинските - от сняг.
    Пчелните семейства са в неактивния период от развитието си. През дни, когато около обяд се затопля, пчелите летят, а през нощта се събират в кълбо. Температурата, при която пчелните семейства образуват кълбо зависи от силата им:
    (четете на стр. 3 на печатното издание)


ПАЗАРЪТ И ЦЕНАТА НА ПЧЕЛНИЯ МЕД

    Ст.н.с. д-р Боян ПЪРВУЛОВ
    От Асоциацията на търговците и преработвателите все по-често се надига тревога за намалените възможности за износа на пчелния мед поради вдигане на ембаргото срещу Китайския мед (Румен Милев). Предлага се дискусия за излизане от положението. Цената от 1.60 лв. за килограм франко Германия не бива да се подминава. Въпроса действително е много тревожен и заслужава да се помисли сериозно от всички заинтересовани.
    (четете на стр. 2 на печатното издание)


ЛЕСНО ЛИ Е ДА РЕГИСТРИРАШ ПЧЕЛИТЕ СИ? ХОДЕНЕ ПО МЪКИТЕ

    Проф. Г. ПРЕЗДОЛСКИ
    Закона по пчеларството задължава пчеларите да регистрират притежаваните от тях пчелни семейства. Дадоха се също така и указания, че ще бъдат подпомагани само тези пчелари, на които семействата са регистрирани.
    (четете на стр. 2 на печатното издание)


Грижи за пчелните семейства след зазимяването

    Н.с. д-р Йордан Христов, ИЖН, секция "Специални отрасли"
    За нашите климатични условия обикновено до края на октомври трябва да се извършат основния есенен преглед и зазимяването на пчелните семейства. Трябва да се знае обаче, че заедно с осигуряването на достатъчно качествена храна и навременното и правилно зазимяване, важно условие за доброто презимуване на семействата е и полагането на подходящи грижи и осигуряването на пълно спокойствие на пчелните семейства към края на есента и през зимата.
    (четете на стр. 3 на печатното издание)


ПЧЕЛАРСТВОТО В КИТАЙ

    Китай е страна с най-голямо производство на мед и други пчелни продукти и във видимата перспектива едва ли ще отстъпи своите позиции. Ежегодно в тази страна се произвежда средно по 200-250 хил. тона мед; майчино млечице 1,5; прашец 3,5; восък 2,5 хил. т. и прополис 300 т. В Китай общо с пчеларство се занимават около 100 хил. семейства, от които 15 хил. в провинция Чжезян и 10 хил. в Сичуан. Консумацията средно на човек годишно е 50 gr, но с подобряване на благосъстоянието на населението ежегодно този показател се увеличава с 5-10%, а на майчиното млечице с 20%.
    (четете на стр. 4 на печатното издание)


ИСКАМ ДА БЪДА ПЧЕЛАР - УРОК ТРИДЕСЕТ И ЧЕТИРИ

ЗАЗИМЯВАНЕ НА ПЧЕЛНИТЕ СЕМЕЙСТВА

    Зазимяването на пчелните семейства е един от важните моменти в дейността на пчеларя. От правилното и навременно извършено зазимяване зависи доброто иззимуване на семействата. То се извършва в началото на октомври. При зазимяването, ако няма пило, семействата се третират с оксалова киселина 3 % (30 гр на 1 л вода) чрез напръскване. Това последно третиране срещу вароатоза се прави, ако има останали резистентни на другите препарати акари, да бъдат ликвидирани.
    (четете на стр. 7 на печатното издание)


ТЪРТЕЯТ

    Институт по пчеларство "Карл Хайден"
    Търтеите се създават партеногенично (т. е. от неоплодени яйца) и имат дядо, но не и баща. Като следствие от това, търтеите са хаплоидни, което означава, че имат само един чифт хромозоми (N=16), за разлика от пчелата-майка и пчелите-работнички, които са с два чифта (N=32). Развитието от яйце до оформен индивид изисква 24 дни. Тези мъжки пчели са по-тежки и по-големи от пчелата-майка, определено са беззащитни, не летят за търсене на нектар и прашец и до голяма степен са зависими от пчелите-работнички за ежедневните си нужди.
    (четете на стр. 7 на печатното издание)


ПЪРВИЯТ КУРС ЗА ПРОВЕРИТЕЛИ СТАРТИРА

    Както и очаквахме инициативата на НБПС утвърждаването на Правилника за организацията и дейността по постоянните комисии по общини за осъществяване на профилактика на заболяванията и опазване на пчелните семейства от отравяния да се съчетае с преподготовка на пчеларите, които ще провеждат прегледите на пчелните семейства намери положителен отзвук.
    (четете на стр. 8 на печатното издание)


ПРЕДСТАВИТЕЛ НА НБПС В АМЕРИКА

    Страхил Тодоринов, член на НБПС и президент на "ЕВАС" - ЕООД за производство на пчеларски инвентар посети Америка по търговски дела на фирмата и създаване на контакти между НБПС с търговци, производители и браншовата пчеларска организация в Лос Анжелис.
    (четете на стр. 8 на печатното издание)


горе

 
 
 © Copyright 03.2004. gan. Публикуването на пълен или част от текст или снимка под каквато и да е форма без разрешението на редакцията е закононарушение! Гласувай за нас в ASL