Брой 30   страница: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | следваща > | последна >>
 

ЕСЕННА ПРОФИЛАКТИКА НА ПЧЕЛИТЕ - МИСИЯ НЕВЪЗМОЖНА

    Лозан ДОЙЧЕВ
    С приемането на Закона за пчеларството от 2003 г. се появи една нова категория - "Пчелари - проверители". Тази практика е нова за страната ни. Всички биха възкликнали, че това не е вярно. Това би било правилно ако някой си направи труда да се запознае със Закона за пчеларството от 1983 година. Тази правна норма в него я няма. Т.е. в продължение на 20 години законово такъв вид дейност не е бил регламентиран. Дори тоталитарната власт не е допуснала доморасли пчелари без ветеринарна подготовка да се произнасят по здравословното състояние на пчелните семейства. Закон за пчеларството от 2003 г. представлява една компилация от стария такъв плюс някой "виждания" за структурата на подотрасъла в условията на "демократически централизъм", активно подпомагани при изготвянето им, както е видно от бр.104 от 4 юли 2003 г. на вестник "Пчела и кошер" вестник на всички пчелари свързан с Председателя на българския пчеларски съюз г-н Стефан Стефанов. Това неминуемо довежда и до формулирането на така наречените "мъртви" правни норми (неприложими), с които закона изобилства. Но ще се спра на анализа на новия закон в частта му профилактика. Дейност поверена на "Пчеларите - проверители", както и връзката на мероприятието със Закона за ветеринарномедицинската дейност от 1999 г действащ към момента. Заложените в Закона за пчеларството норми са в състояние да извадят от равновесие подотрасъла със своята недоносеност.
    На стр. 4

НЕВЕРОЯТНО - НО ФАКТ

Пчеларското съсловие се обедини за разработване на Национална програма

    На 02.09.2004 г. четири дни преди официалния празник на Съединението на България се състоя среща в "Червената зала" на Министерството на земеделието и горите за разработване на Национална програма за развитието на пчеларството, която надяваме сe да постави началото и на нашето обединение. На плещите на крехката експерт Мариета Нейкова лежеше огромния товар да осъществи отдавна лелеяното обединяване на съсловието със съдействието на МЗГ. Колкото и да е чудно тази жена наистина като експерт не само по животновъдство, а и по човешката психология успя и заслужено е в средата на публикуваната снимка.
    Не че мина без скандали. Почти всички от поканените за срещата бяха дошли с придружители едни както се оказа - за да работят, други - за да скандализират. В унисон с публикуваното в кн. 9 на сп. "Пчеларство" "Обръщение..." г-н Ст. Стефанов с груби нападки към МЗГ, поиска БПС да бъде признат за браншова организация, независимо от декларацията си, че същият няма да се регистрира в обществена полза, а ще продължи да бъде в частна полза - на кого, мислим, че най-малкото от страниците на "Пчеларски вестник" се опитваме да поясним.
    На стр. 2

КРАЖБИ ПРИ ПЧЕЛИТЕ

    Д-р Наско КИРИЛОВ, двм
    Подценяването от пчеларите на ненормалните състояния в живота на пчелните семейства винаги е допринасяло, от една страна, до загуба на пчелни индивиди или на цели пчелни семейства, а от друга - до пренасянето чрез тях на заразни болести по пилото и пчелите.
    Едно от най-често срещаните ненормални състояния сред пчелните семейства /гладуването, налитането, търтовачността и уродствата/ през периода след последната главна пчелна паша /месец август - октомври/, са кражбите при пчелите.
    Те се демонстрират с опитите на пчелите от по-силните семейства да проникнат в други семейства, от същия или други пчелини и да ограбват медовите им запаси. Най-често на кражба са подложени осиротелите, слабите и болните семейства.
    На стр. 2Болести и пчели

    На стр. 3

горе

 
 
 © Copyright 03.2004. gan. Публикуването на пълен или част от текст или снимка под каквато и да е форма без разрешението на редакцията е закононарушение! Гласувай за нас в ASL