Брой 29   страница: << първа | < предишна | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | следваща > | последна >>
 

МЕДЕНО МЕНЮ

Заешко с вино

    Продукти: 12 малки медальона от заешко, 2 супени лъжици краве масло, сол, смлян черен пипер, 400 г лукчета, арпаджик, 1 супена лъжица доматено пюре, 1 чаена лъжичка мед, 1 дафинов лист, 400 г месен бульон, 200 мл червено вино, 200 г кашкавал, 1 чаена лъжичка мариновани зрънца от черен пипер.
    Месото се нарязва на късчета и се завързва с конец. Запържва се в маслото по 3 мин. от двете страни и се поръсва с подправките. Лукчетата се нарязват на резенчета и се добавят към месото. Заедно се задушават още 3 мин. След това медальоните се изваждат и поставят на топло място.
    Останалият в тигана лук се посолява и подправя с черен пипер. Слагат се доматеното пюре, медът, дафиновият лист, наливат се виното и бульонът и сосът се оставя да ври 5 мин.
    В соса се добавя настърганият кашкавал, маринованият черен пипер и подправките. Сервира се заедно с месото. За гарнитура вървят различен вид макарони.

Баница с ябълки

    Продукти: 1 пакет кори, 1 ч. чаша олио, 1 кафеена чашка масло, 2 ч. чаши настъргани ябълки, 1 к. чашка мед.
    В квадратна тава се редят по 2 кори и върху тях се ръсят ябълките, настъргани и разбъркани с мед. Поръсва се олио и се редят отново кори, плънка, олио. Баницата се нарязва на квадратчета и върху тях се полива препърженото масло. Пече се в умерена фурна.

МЕДЕНИ МАСКИ

    Маските се намазват върху чисто лице, престояват 20-30 мин и се измиват с чешмяна вода.

Магданоз с мед

    За избелване на различни цветни петна по кожата се приготвя каша от 3 суп. л. нарязани и намачкани до сок листа на свеж магданоз и 1 суп. л. течен мед, която престоява 45 мин преди да се използва, след което се намазва за още 30-40 мин.

Домати с мед

    За нормална кожа се прави каша от равни части мед и домати - пресни, пасирани на пюре. За мазна кожа и против бръчки се прибавя лимонов или грейпфрутов сок. За овлажняване и подхранване на сухата кожа се прибавят 1 суп. л. прясно мляко или разтопено краве масло и сметана.

Моркови с мед

    За нормална и за мазна кожа маската се приготвя от 1 ч. л. течен мед, размесен с рендосан морков. При бледа или бяла тънка кожа, недохранена или повяхнала, към горната каша се прибавя силно обагрен морков, 1 разбит жълтък, овесена отвара и лъжичка зехтин или плодов сок. След измиване на маската кожата зарозовява, подхранва се, освежава се, добива лек бронзов оттенък и подобрява тургора си.

горе

 
 
 © Copyright 03.2004. gan. Публикуването на пълен или част от текст или снимка под каквато и да е форма без разрешението на редакцията е закононарушение! Гласувай за нас в ASL