Брой 27   страница: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | следваща > | последна >>
 

РАЗСЛЕДВАНЕ

ИНЖ. СТЕФАНОВ ДА ОСТАВИ ПЧЕЛАРСТВОТО НА МИРА

Председателят на Българския пчеларски съюз подаде изопачена информация на медиите и застраши доверието на правителството и Народното събрание към пчеларството

Георги ЗЛАТКОВ
Лозан ДОЙЧЕВ

    Злополучните за подотрасъла данни бяха подхвърлени на пресконференция на БПС, дадена за медиите на 10 август 2004 г. Без да е предизвикан с нищо г-н Стефанов си измисли проблем и в новинарското затишие на месеца хвърли "бомбата" - контрабанден внос на пчелен мед от Китай. (виж в-к "Новинар" от 11 август 2004 г.).
    Идеята за медийния фурор е свързана с искането на инженера да се разпорежда със субсидиите, които държавата е обещала за пчеларството. Това време наближава. И понеже на състоялата се кръгла маса в Министерството на земеделието и горите (16 юли 2004 г. под егидата на МЗГ и с участието на GTZ - Германия) се разбра, че господинът не е оторизиран да поеме сам отговорностите, които смята, че произтичат от заемания от него пост, реши да си направи самореклама на гърба на пчеларството.
    За какво всъщност става дума? Изнесените на тази пресконференция "факти" и "цифри" са недостоверни, обслужващи само интереса на инж. Стефанов. Разпространени в медийното пространство, те не само го заблуждават, но изопачават истинското състояние на подотрасъла Пчеларство и водят до поредица негативни последици.
    На първо място. Нелегален внос от Китай няма. Не може и да има такъв, защото стойността му е ниска и заплащането на митата не е проблем за всеки един вносител. До това положение се стига след упорита борба от страна на МЗГ пред Висшия административен съд (ВАС) за оставане на забраната за "...внос от Китайската народна република на живи животни и продукти от животински произход..." (пчелният мед е животински продукт).
    На стр. 3

Какви семейства трябва да има през зимата на пчелина

    Доц. Бижо БИЖЕВ
    При отглеждането на пчели има два особено важни периода през годината, през която пчеларят трябва да извършва навреме всички необходими манипулации. Това е периода на пролетното развитие и в края на лятото - подготовката за зимуване на пчелните семейства. От втория период много зависи какви пчелни семейства ще бъдат зазимени. Доста пчелари закъсняват или изпускат благоприятното време за провеждането на есенното мероприятие. Вследствие на това намалява силата на пчелните семейства и качеството на пчелите за зимуване. Работата на пчелина в края на последната главна паша оказва решително влияние върху подготовката за зимуване и развитие на пчелните семейства в началото на следващата пролет.
    Подготовката на пчелите за зимата започва от началото на август и продължава до средата на септември. Тя зависи от прецъфтяването на основната медоносна растителност и състоянието на времето. През този период рязко намалява броя на цъфтящите медоносни растения, а също така и приноса на нектар и прашец в кошерите. Това предизвиква съответна промяна в пчелните семейства. В пчелите постепенно намалява и угасва инстинкта за събиране на храна и се засилва инстинкта за опазване на натрупаните в пчелните гнезда хранителни запаси. Пчелите стават по-бдителни и лесно раздразнителни. Охраната на входовете рязко се увеличава, а броя на излитащите пчели също чувствително намалява.
    На стр. 2

Восъчни молци

    На стр. 4


БЕЛЕЖКА НА РЕДАКЦИЯТА

Решение на ВАС отвори вратите на китайския мeд

    С тази заповед се отварят вратите за внос на китайски мед в България, тъй като това е продукт от животински произход. Вдигнатия от Българския пчеларски съюз шум за незаконен внос на този продукт не е оправдана - както се вижда от заповедта, вносът е законен. Информацията, която получихме неофициално за цената му на едро е крайно неблагоприятна за родния производител. За облагодетелстване на потребителя се въздържаме от коментар, но печалбите за вносителите са гарантирани. Жалко за пчеларството у нас, особено когато не се дотира! Остава ни една надежда - пчели малко, но поне пчеларски организации, които “мислят” за него - бол!

горе

 
 
 © Copyright 03.2004. gan. Публикуването на пълен или част от текст или снимка под каквато и да е форма без разрешението на редакцията е закононарушение! Гласувай за нас в ASL