Брой 25   страница: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | следваща > | последна >>
 

УПРАВЛЕНИЕ НА ПЧЕЛИНА В КРАЯ НА СЕЗОНА

    Проф. Джеймс Тю, специалист по апикултура към Държавния университет на Охайо
    Получаване на Вашата реколта от мед
    В момента наближава периода на слабо нектароотделяне. Първата реколта на 2004 г. е узряла - ако въобще я имате. В някои сезони Вие правите всичко точно и навреме и въпреки всичко не се получава и капка натрупан мед. Последните дни на лятото са времето да "ограбите" Вашите пчели. Кражбата от страна на пчеларя е събитие за всяка една година, когато се определя колко мед да се отнеме от кошера и колко да се остави в него. Опитът е единственият критерий, който може да ни подскаже решението в тази ситуация. Ако вземем повече, вашите пчели ще гладуват през зимата. Ако оставим повече, Вие сте в чиста загуба на част от вашата реколта. По-добре да оставите повече в кошера, отколкото по-малко. Какви са средните килограми за едно семейство? Едно семейство се нуждае от 16-18 кг мед за зимния сезон. Средното тегло на един двукорпусен кошер е между 50-60 кг. През някои години това би било в повече, но през други - това количество едва би стигнало до пролетта. Как планирате да вземете реколтата от вашия кошер? Най-простият начин е да изчеткате пчелите от всяка една рамка. Измислени са различни начини и средства за отстраняване на пчелите от рамките в промишлен мащаб - обдухване на пчелите от рамките (съоръжения, произвеждащи голямо количество въздух при ниско налягане), или химически средства.
    На стр. 5

Сенотаиноза

    Ст.н.с. д-р Калинка ГУРГУЛОВА
    Заболяването сенотаиноза по пчелите се предизвиква от паразитирането на мухата Senotaina tricuspis, представител на сем. Sarcophagidae - месоядните насекоми, която в стадия си на ларва предизвиква миаза при пчелите.
    Женската е с дължина 5-8 mm, с жълтеникаво-бяла глава с черна лента по средата и две бели полоси отстрани. По тялото си има триъгълни черни петна върху сив фон. Женските са много повече от мъжките.
    Мухите населяват хълмисти местности и са развиват в периода от юни до края на август. През годината мухата може да има две генерации. В слънчево време /рано сутрин/ тя напада пчелите по цветовете или дебне до кошера излизащите и връщащите се пчели. Мухата може да кацне на прелетната дъска и да напада пчелите от съвсем близко растояние. След като кацне върху тях, ражда ларвите си /I стадий/ между главата и гърдите.
    В повечето случаи мухите нападат по-силните семейства, тъй като пчелите от тези семейства ги привличат с по-интензивния си летеж. След като попаднат върху пчелите ларвите проникват активно в гръдната кухина и започват да се хранят с мускулна тъкан и хемолимфа, като се превръщат във II стадий.
    На стр. 2

Пчелите охраняват природата

    На стр. 3

Откъде пчелите събират мановия мед

    На стр. 4

горе

 
 
 © Copyright 03.2004. gan. Публикуването на пълен или част от текст или снимка под каквато и да е форма без разрешението на редакцията е закононарушение! Гласувай за нас в ASL