Брой 24   страница: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | следваща > | последна >>
 

Национално съвещание за развитието и насърчаването на пчеларството и изготвяне на национална програма до 2007 г.

    На 16.07.2004 г. се проведе национално съвещание по въпросите на пчеларството в присъствието на над 50 представители на Национална ветеринарно-медицинска служба, на отдели в МЗГ, на висши учебни заведения и неправителствени организации (НБПС, БПС, Агробизнес Академика и др.).
    Зам. министър Бойко Боев откри съвещанието, в което взеха участие д-р Ханко Кнобелсдорф и д-р Рекнагел от GTZ. Националната програма ще бъде изготвена с помощта на правителството на Германия. Заседанието се ръководеше от д-р Цветан Димитров, директор на дирекция "Животновъдство" при МЗГ, който посочи етапите и графика за изготвянето на програмата: представяне на готови разработки, на концепции и идеи, оформяне на работни групи и нейното оповестяване през декември т. г. Тогава министърът на земеделието и горите г-н Мехмед Дикме след съгласуване с Министерството на околната среда и водите ще я облече в законова форма.
    След кратък доклад от г-н Рекнагел как трябва да се оформи програмата, за да бъде приета от ЕС, обстойни изказвания направиха проф. Кънчо Кънчев, проф. Георги Цанков, г-н Лозан Дойчев, доц. Янаки Караджов и г-н Пламен Иванов, който единствен представи на германската страна пакет от документи, в които са набелязани конкретни предложения по проблемите на пчеларството. Отбелязано бе, че половината от предложенията и изказванията са от членове на НБПС, от които ще ви представим най-важното.
    На стр. 2

РАБОТА НА ПЧЕЛИНА ПРЕЗ АВГУСТ

    Гл.ас. д-р Иванка ЖЕЛЯЗКОВА, Аграрен факултет, Тракийски университет, Ст. Загора
    Времето през август е сухо и горещо. Дъждовете са краткотрайни, но поройни. В много райони на страната се засушава.
    Поради ниската влажност и високите температури през август, пчелната паша намалява, с изключение на районите където се отглеждат памук, слънчоглед, тютюн. През този месец цъфтят софора (японска акация), артишок, магарешки бодил, дяволска уста, маточина, мащерка, блатна мента, планинска чубрица. При подходящи условия тези растения осигуряват късна поддържаща паша.
    Намаленото нектароотделяне в природата води до промени в пчелните семейства.
    На стр. 3

Особености при придвижвидането на пчелните майки

    На стр. 5

Как майката различава работническите от търтеевите килийки

    На стр. 4

горе

 
 
 © Copyright 03.2004. gan. Публикуването на пълен или част от текст или снимка под каквато и да е форма без разрешението на редакцията е закононарушение! Гласувай за нас в ASL