Брой 13   страница: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | следваща > | последна >>
 

Естествено роене и предпазване от него

Н.с. д-р Йордан ХРИСТОВ -
    Институт по Животновъдни науки, секция "Специални отрасли"

    Роенето е един от сложните вродени инстинкти у медоносната пчела, при който част от пчелите заедно с майката се отделят от основното семейство и образуват ново. Роевото състояние се проявява най-често през май - юни и по-рядко през юли, като предхожда малко главната паша или съвпада с нея. Това е причина пчелните семейства да я пропускат което води до рязко снижаване на добивите. Това, заедно с другите недостатъци на естественото роене - стихийност и несигурност, невъзможност за планиране и за извършване на развъдно-подобрителна работа в пчеларството, налага, че то не трябва да се допуска и трябва да се замени с изкуствено роене.
    Проявяването на инстинкта за роене зависи много от външните условия, както и от състоянието на семейството. За започване подготовка за роене най-важни са тези причини, които съдействат за натрупване в семействата на много млади пчели-кърмачки, които не са заети с работа. Най-много това зависи от качеството на майката и от приноса на нектар и прашец в кошера. Например при млада майка и изобилен принос на нектар и прашец младите пчели са заети с преработката на нектара и с храненето на пилото като изразходват напълно млечицето си. При това ако гнездото своевременно се разширява за майката има свободни площи за снасяне като работата на пчелите се увеличава. При стара майка и продължителна, слаба паша в кошера се натрупват млади, бездействащи пчели, тъй като те са в излишък в сравнение с пилото. Тези пчели произвеждат млечице, което не могат да изразходват и това става причина за изграждане основи на маточници и залагане на яйца в тях.
    На стр. 2
 

ВИРУСНИ БОЛЕСТИ

Ст.н.с. д-р Калинка ГУРГУЛОВА
    Остър вирусен паралич
    Това е болест на младите пчели работнички. Тя настъпва внезапно по време на пролетното развитие на пчелното семейство, а пред кошера се появяват много умрели пчели. Болестта се ускорява от присъствието на акари в пчелното семейство. Вирусните частици са кръгли с големина 30 nm. Вирусът на острия паралич /ВОП/ прониква в организма на пчелата с храната. Той се размножава в много тъкани на тялото - в коремчето, мастните клетки, мозъка, подглътъчните жлези. За да предизвика заболяване, ВОП трябва да попадне в хемолимфата на пчелата. До заразяване чрез храна може да се стигне, ако клетките на червата са засегнати от причинителя на нозематозата. Така че, да се прояви заболяването при заразяване с храната е по-трудно, отколкото чрез акара Varroa, проникващ през телесната стена на възрастните пчели при смученето на хемолимфа. При своето паразитиране от пчела на пчела акарът пренася вирусните частици от болните пчели на здравите.
    На стр. 3
 

Отглеждане на пчели в Китай

    На стр. 5

горе

 
 
 © Copyright 03.2004. gan. Публикуването на пълен или част от текст или снимка под каквато и да е форма без разрешението на редакцията е закононарушение! Гласувай за нас в ASL