Брой 11   страница: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | следваща > | последна >>
 

ТОВА ЛИ Е ПЪТЯТ И КЪДЕ ЩЕ НИ ОТВЕДЕ?

Проф. Д-р Кънчо Кънчев
    Повече от 14 години след ноември 1989 г., когато настъпилите политически, икономически, социални и други промени у нас отвориха път за разгръщане на личната инициатива и освобождаване умът на нацията за реализация в личния живот и обществото много от нас хората, свързани с пчеларството като професия и хоби си задаваме въпроси, на които не толкова, че няма отговори, колкото, че не искаме да ги чуем понеже няма да ни харесат.
    Имаше ли традиции в българското пчеларство? - Имаше и те не са с повече от стогодишна история - от както беше създадена пчеларската организация, а столетия преди това - още от идването ни като българи по тези земи. Това е защото е имало, има и ще има условия за съществуване на медоносната пчела, а покрай нея съществуваме и ние, които черпим благата от дейността на този уникален биологичен вид, каквито са пчелите. Жалкото е, че се научихме добре да ги експлоатираме, но не научихме или по-точно не пожелахме да се поучим от техния начин на живот и организацията на работа на пчелното семейство, което е пример и за обществото. Трябва да признаем още една истина, че при настъпилите през последното десетилетие промени, пчеларството е един от малкото отрасли, които пострадаха по-малко, тъй като в големия си обем беше и си остана в частни ръце, в ръцете на знаещи, можещи, трудолюбиви и обичащи го хора.

    На стр. 2
 

ИМА ЛИ ЕВРОПЕЙСКО БЪДЕЩЕ БЪЛГАРСКОТО ПЧЕЛАРСТВО?

ВЕЛИКО ТЪРНОВО - 17 АПРИЛ 2004 Г.

    На стр. 8
 

РАБОТА НА ПЧЕЛИНА ПРЕЗ МЕСЕЦ МАЙ

Гл.ас. д-р Иванка Желязкова
Тракийски университет - Стара Загора
Аграрен факултет

    Климатичните особености на месец май са: топло време с редки захлаждания, средни месечни температури между 11 и 18°С, продължително слънчево греене, слаби до умерени ветрове.
    През този месец зацъфтяват много дървесни, храстовидни и тревисти видове, като голяма част от тях са с продължителен период на цъфтеж и са важни медоносни растения. Това са бяла акация, гледичия, глог, мекиш, офика, аморфа, ягодоплодни (къпина, касис, малина), нокът, бакла, бораго, градински чай, бяла и червена детелина, еспарзета, полски синап и др. Продължава цъфтежът на жълтата акация, конския кестен, клена, явора, някои овощни видове (дюля, круша, слива, череша, ябълка).
    В резултат на топлото време и редовното внасяне на по-големи количества нектар и прашец, пчелните семейства се развиват интензивно. Основната дейност на пчеларите трябва да е насочена към подпомагане на семействата, за да се отгледат повече пчели работнички.
    На стр. 3
 

ВЗАИМООТНОШЕНИЯ МЕЖДУ ПЧЕЛНИТЕ ИНДИВИДИ

    На стр. 4

горе

 
 
 © Copyright 03.2004. gan. Публикуването на пълен или част от текст или снимка под каквато и да е форма без разрешението на редакцията е закононарушение! Гласувай за нас в ASL