Брой 100   <<< предишен брой
 

Юбилейно

Драги читатели и сътрудници!

   
   
    Екипът на "Пчеларски вестник" направи за по-малко от две години своя стотен брой. Това бяха сто седмици без почивка в името на просъществуването на единствения седмичник за пчеларство в Европа.
    Имаше много проблеми, но ние, а дано и вие, го обичахме, както може да се обича всяка рожба и влагахме много любов. Устояхме и на конкуренцията, и на нападките, свързани с честото казване на истината - такава, каквато е!
    Постарахме се да отразяваме новостите в пчеларството и пчеларското ежедневие и проблемите в борбата ни за съществуване като бранш, включително и пчеларските ни изяви, независимо коя от многобройните организации ги провеждаше.
    Опитахме се успешно да ангажираме нашите деца и внуци с нещо по-добро - "Инвестиция в бъдещето" и зараждащата се искрица любов към пчелите.
    Ние поставихме ползотворно начало, а тези, които трябва да продължат, ще се поучат и от добрите, и от слабите ни страни. За да вървим уверено напред.
    Искаме да ви уверим, че екипът на "Пчеларски вестник" ще продължи да работи за налагане на принципите на конструктивен диалог и сътрудничество, за изграждането на едно проспериращо, модерно пчеларство, като достоен партньор на страните от Европейския съюз.
    Времето ще покаже!
    А на всички нас - ЧЕСТИТ ЮБИЛЕЙ!


ОТНОВО ЗА НОЗЕМАТОЗАТА

   
   
    През 2005 г. в няколко броя на "Пчеларски вестник" по принуда, а не от любов към сензациите, занимахме читателите си и някои от държавните институции с възникналата заплаха от повсеместното разпространение на нозематозата чрез произведените пчелни майки в част от репродуктивните фирми на НРАП, в които беше установено заболяването.


ДА ВЪРНЕМ СЛАВАТА НА БЪЛГАРСКИЯ МЕД

    Проф. д-р Кънчо КЪНЧЕВ
   
    Историческите данни сочат, че векове преди настоящото столетие българският мед е бил високо ценен продукт на близките, а по-късно и на по-далечните от нашите граници, пазари. Ние пчеларите и сега продължаваме да твърдим (повече помежду си), че произвеждания от нас продукт е със същите високо стойностни качества. Ние твърдим, а чуждите търговци изкупуват меда, произведен в България на възможно най-ниските цени, като продукт, подхождащ за подсладител в хранителната им промишленост.
   


ВЪЗМОЖНО ЛИ Е ИЗКУСТВЕНОТО ОСЕМЕНЯВАНЕ НА МАЙКИТЕ В РЕПРОДУКТИВНИТЕ ФИРМИ

    Проф. д-р Кънчо КЪНЧЕВ
   
    Усъвършенстването на технологията за изкуствено осеменяване на пчелните майки, обект на търговия, вече позволява то от инструмент на селекционната дейност да се превърне в инструмент на промишлено производство в репродуктивните стопанства.
    При това изкуственото осеменяване гарантира и други "екстри" като напр. използването на семенна течност от селекционирани търтеи с определени качества.
   


ДА СЕ ПОУЧИМ ОТ ГРЕШКИТЕ

СНЕГЪТ И КОШЕРИТЕ

    Ст.н.с. д-р Боян ПЪРВУЛОВ
    Зимата, макар и с леко закъснение дойде и снегът в различните райони на страната направи пелена от 30 до 50 и повече см. Много пчелари се уплашиха и грабнаха лопатите. Даже наскоро спорехме с един приятел пчелар - трябва ли да се почиства снегът около кошерите.


История на българското пчеларство

ТРЪВНИ КОШЕРИ

    Д-р Наско КИРИЛОВ, двм
    Запътвайки се към Европейския съюз ние не бива да допуснем да бъдат заличени нашите традиции, култура и професионална пчеларска идентичност.
    Ще съумеем ли да запазим умението си, предадено от дедите ни да отглеждаме пчелните семейства в тръвните кошери.
    Нека се обърнем към съществуващите исторически документи и да си припомним как нашите праотци са прославяли името на България като голям производител на мед и восък, именно от тези примитивни и прости на вид кошери.


горе 
 © Copyright 03.2004. gan. Публикуването на пълен или част от текст или снимка под каквато и да е форма без разрешението на редакцията е закононарушение! Гласувай за нас в ASL