Брой 8   страница: << първа | < предишна | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | следваща > | последна >>
 

ИСКАМ ДА БЪДА ПЧЕЛАР - УРОК ПЕТИ

ТЪРТЕЙ

    Търтеите са мъжките индивиди в пчелното семейство. Тяхната единствена роля е оплождането на майката. Вероятно имат и други функции, като стимулиране на семейството в по-усилена работа. В усиленото развитие на семействата през пролетта пчелите залагат и отглеждат много търтеи. Те се излюпват от неоплодени яйца, т.е. нямат баща, а имат само майка и дядо, но предават по-голямата част от наследствените качества на бъдещите пчели (до 75%). Целият цикъл на развитие на търтеите от яйце до излюпването им е 24 дена (3 дни яйце, 7-ларва, 4-предкакавида и 10-какавида). Те са по-големи от пчелите работнички и имат размери: дължина 15-17 мм и тегло около 200 мг. За развитието на един търтей се изразходва храна колкото за 3 пчели работнички. Техният брой нормално в семейството е от 300 до 500 бр., но силно варира през годината. Пролет е най-голям, а през зимата минимален (само единични бройки в семейства с некачествени майки). Само една малка част от търтеите участват при оплождането на майките (8-10 на майка), след което умират, поради откъсване на купулиращия им апарат. Търтеите не оплождат майките от собствените семейства, които са им сестри.
    Те достигат полова зрелост 12-14 дни след излюпването. Търтеите биват приемани безпроблемно във всички семейства, поради което често са причина за пренасяне на болести от едно семейство в друго.
    Търтеи, излюпени от яйца, снесени от пчели търтовки, са негодни да оплождат.
    Годните за оплождане търтеи излитат в топли и тихи дни и се отправят към т.н. търтееви сборища (ТС), които са в определени райони в откритото пространство, защитени от ветрове, далече от високи дървета и хълмове, като почти не се срещат в равнинни и еднообразни места. Те са обикновено от 10 до 40 м над терена. Размерът им варира от 30 до 200 м в диаметър и зависи от терена. Разстоянието на ТС от пчелините е от 2 до 5 км., в изключителни случаи и на по-големи разстояния. На тези сборища се събират търтеите от много пчелини и техният брой достига до 10 000 търтея, като цифрата може да варира различно. Наблюдавани са до 25 000 търтея от над 200 семейства в различни ТС. В тези сборища се разнася голямо бръмчене, като рой. Търтеите биват привличани от майките визуално и чрез обонятелните си сетива. Феромоните, излъчвани от тях, привличат търтеите и те се насочват към тях подобно на комети. Майките, летейки по такива места, биват непрекъснато преследвани от комети от търтеи. В полет търтея сграбчва майката и оставя част от половите си органи във влагалището й, изпразвайки спермата си в семеприемника й. Шлейфът (частите от половия орган) от предишния секс се отстранява чрез специална четка около члена на следващия успял да я настигне търтей. Майката бива оплождана от няколко (8-10, но има съобщения до 17) търтея, докато се напълни семеприемното й мехурче. Последният шлейф (остатъка от последния търтей) го премахват пчелите. Много често той бива забелязван и премахван и от пчеларя.
    След приключване на главната паша пчелите изолират търтеите в крайните пити, като не ги допускат до храната и постепенно ги изгонват от кошерите. Намирането на търтеи в семействата през зимата е указание за некачествена майка.
ст.н.с. д-р Боян ПЪРВУЛОВ
   

МЕДОЛЕЧЕНИЕ

    Лечение на заболявания на дихателната система
    Остри заболявания на дихателните пътища (общо)
  • Една супена лъжица ситно счукани сухи корени от иглика се заливат с 1/4 л вода. Варят се в продължение на 10 минути, след което запарката се прецежда и се подслажда с пчелен мед. Приема се по 1 супена лъжица 3-4 пъти дневно.
  • Смесват се 1 равна чаена лъжичка стрито на прах синапено семе и 100 г пчелен мед. От сместа се приема по 1 чаена лъжичка 3 пъти на ден.
  • Вземат се по 100 мл прясно изцеден сок от моркови и ряпа. Добавя се 1 супена лъжица мед и сместа се разбърква, докато медът се разтопи. Взема се по 1 супена лъжица на всеки час.
  • Смесват се равни части кашица от лук, стрита майорана и мед. Може да се добави и щипка джинджифил (исиот) на прах. От сместа се взема по 1 супена лъжица 3 пъти на ден преди хранене.
  • Вземат се по 50 г дива мащерка и бъзов цвят, заливат се с 5 л кипяща вода и се варят 2-3 минути в добре затворен съд. Оставят се да престоят 5 часа и се добавят 300 г пчелен мед. Напитката се прецежда и от нея се приемат по 2-3 чаши дневно след хранене за предпазване от заболявания на горните дихателни пътища.
  • Смесват се 40 г ситно надробени корени от ружа, 30 г ситно надробени корени от сладник и 30 г ситно надробени корени от бял оман. Две супени лъжици от билковата смес се запарват с 500 мл кипяща вода. След това се варят 10 минути, оставят се да киснат 2 часа и накрая течността се прецежда. Подслажда се с мед на вкус и от нея се пие по 1/3 чаена чаша на всеки 4 часа. Едновременно с това 3 пъти дневно се вземат по 1/2 до 1 чаена лъжичка цветен прашец.
 

горе

 
 
 © Copyright 03.2004. gan. Публикуването на пълен или част от текст или снимка под каквато и да е форма без разрешението на редакцията е престъпление! Гласувай за нас в ASL