Брой 7   страница: << първа | < предишна | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | следваща > | последна >>
 

АКТУАЛНО

РАБОТА НА ПЧЕЛИНА ПРЕЗ АПРИЛ


   Гл.ас. д-р Иванка Желязкова
Тракийски университет, Стара Загора, Аграрен факултет

    Времето през април е променливо, но по-топло в сравнение с март. Средната месечна температура се повишава (8 - 14OС), броят на дните с температура над 12 - 14OС се увеличава и продължителността на слънчевото греене нараства. Независимо от затоплянето, денонощните температурни колебания са значителни (топли дни и студени нощи) и все още има застудявания.
    Април е месец, през който цъфтят много ранни пролетни медоносни растения - овощни видове (вишна, череша, круша, слива, ябълка), върби, топола, бреза, конски кестен, мъртва коприва, глухарче, градинска ягода, репко и др. Отделянето на нектар и прашец в природата е интензивно.

    Посочените климатични и фенологични особености през този месец благоприятстват активното пролетно развитие на пчелните семейства. Поради топлото време и внасянето на повече прашец и нектар в гнездата, пчелите работнички хранят по-добре пчелната майка. Като резултат яйцеснасянето на майката се активира, количеството на отгледаното пило се увеличава - при силните семейства заема 5 - 6 пити.
    Съществена промяна в пчелните семейства е пълното им обновяване - "подмладяване". До края на април умират старите зимували пчели и в пчелните гнезда остават само млади, излюпени през настоящата година. Появяват се и мъжките индивиди - търтеите.
    Консумацията на храна се увеличава в резултат на интензивното отглеждане на пило. За да се развива нормално, всяко семейство трябва да разполага с не по-малко от 5 - 6 кг мед. Когато медът е малко пчелното семейство се подхранва. Най-добрият начин на подхранване е с пити с мед, като в зависимост от силата на семейството се разпечатват различни по големина участъци от питата. Питите за подхранване се разполагат до последната пита с пило. Със същата цел (попълване на хранителните запаси) може да се използват центрофугиран мед и захарен разтвор (2 : 1), които се подават чрез горните хранилки.
    Поради наличието на пило пчелите поддържат в гнездото температура 33 - 35OС. Променливото време през април налага пчеларите да подпомагат пчелите, като им осигуряват оптимален обем и добра изолация на гнездата. Изолационните материали зад преградната дъска се оставят в кошерите докато за тях има място. Овлажнелите се подменят със сухи.
    Началото на април е краен срок за извършване на главния пролетен преглед и отстраняване на установените нередности.
    През този месец продължава пролетното подбудително подхранване. Редовното подаване на малки количества храна (захарен разтвор 200 - 300 куб. см или разпечатване на 100 - 200 кв. см мед от питите) ангажира пчелите кърмачки в преработването ?, в резултат на което отделят повече млечице и хранят по-добре пчелната майка.
    За по-бързо развитие на пчелните семейства от значение е наличието на свободна площ, където майката да снася. Поради тази причина намиращият се по средните пити мед периодично се разпечатва. За по-лесното му усвояване от пчелите се напръсква с топла вода. Разпечатването на стария мед от една страна освобождава място за развитие на пилото и играе роля на подбудително подхранване, а от друга - с отстраняване на восъчните капачета се унищожават яйцата и ларвите на пчелната въшка.
    Когато на семействата са осигурени оптимални условия за развитие (храна, топлина, обем), количеството на пчелите и пилото бързо се увеличава. За да не се задържа развитието им се налага разширяване на пчелните гнезда. Ако пчелите са запълнили последните междурамия и на предпоследната пита от вътрешна страна има снесени яйца, семейството е за разширяване. За целта в ранна пролет се използват правилно изградени (от предни години) пити със светло,- или тъмнокафяв цвят. Питите, в които е отглеждано пило по-добре задържат топлината и пчелната майка бързо ги усвоява.
    Затоплянето на времето и сравнително добрият приток на нектар са условия, благоприятстващи восъкоотделянето при младите пчели работнички. Продължава на стр. 3

ДА НЕ ЗАБРАВЯМЕ ЗА...

   
От стр. 1
    Тези увреждания водят до отслабване на пчелните семейства и неполучена продукция на мед, прашец, восък прополис. Опаразитените семейства са податливи на някои "факторни" заболявания като аскосфероза, вирусни болести, европейски гнилец и др.
    От гореизложеното следва, че пчеларят не бива да намалява бдителността си към вароатозата и да атакува непрекъснато акара с прилагане на съответните лекарствени средства или механично-биологични методи. Климатичните условия в нашата страна позволяват отглеждане на пило до късно през есента и съответно пролетните затопляния водят до ранно стимулиране на майката и залагане на пило още през януари-февруари.
    Ефективността на борбата срещу тази паразитоза зависи от познанията на пчеларя за правилното прилагане на регистрираните в нашата страна акарицидни средства по отношение на време, дозировка, кратност и продължителност на третиране. Много често пчеларите правят грешки като пропускат пролетното третиране, закъсняват с есенното третиране, прилагат по-високи или по-ниски дози от препаратите, прилагат нерегистрирани и нискоефективни препарати.
    Пролетно третиране
    През пролетта могат да се използват следните регистрирани препарати:
 • Байварол, Варостоп, Варотом. Това са препарати във вид на ленти, съдържащи като активни съставки синтетични пиретроиди. Байварол и Варостоп са аналози и съдържат флуметрин, а Варотом съдържа флувалинат.
      Престоят на лентите в гнездото трябва да бъде 30-35 дни, за да се получи необходимия ефект и съответно лентите да се извадят един месец преди поставянето на магазините или медовите корпуси. Това означава, че при пролетното третиране тези препарати трябва да се приложат най-късно до 10-15 март, за да могат да се извадят от гнездата на 10-15 април, ако основната паша започва на 10-15 май. Дозата на прилагане всеки пчелар може да определи като поставя Варостоп и Байварол през две междурамия на третото, а Варотом през три междурамия на четвъртото.
 • Варостат - Р /родовар/ представлява картонена опаковка, която съдържа хартиени ленти и флаконче с активна субстанция /12,5% разтвор на амитраза/. Лентите се накапват с 5-6 капки от течността, запалват се и се пъхат през входа на кошера. Семейството се затваря за 5-10 мин. Прилагането на този препарат трябва да става при температура над 14°С.
 • Фурмитом, Формил - това са препарати на базата на мравчена киселина. Мравчената киселина действа на акарите по пчелите и на акарите в пилото, затова може да се използва когато вече има пило в пчелното семейство. Фурмитом представлява плака от картон, която е напоена с 25 мл 60% мравчена киселина. В една опаковка има 10 плаки, опаковани херметично.
      Препаратът се прилага по една плака за пчелно семейство, поставена върху рамките. Престоява 48 часа. Температурата на въздуха не бива да бъде по-ниска от 15°С и по-висока от 25°С. Трябва да се прецени кога да се направи третирането /след обяд или сутрин/ в зависимост от това дали температурата на въздуха ще се задържи в този диапазон в продължение поне на три часа. Входовете на кошерите се отварят широко. Когато пчелното семейство е опаразитено в по-висока степен третирането с Фурмитом може да се повтори след 3-4 дни.
      Оксавар е препарат, който съдържа оксалова киселина. Той действа само на акарите по възрастните пчели и затова се препоръчва да се използва рано през пролетта /началото на март/ и късно през есента /октомври/. Пчелите се напръскват в междурамията.
      Пчеларят може да направи комбинации с препаратите, които използва, така че да ги редува и да не използва един и същ препарат за пролетно и есенно третиране, за да не се създаде устойчивост /резистентност/ на акара към тях.
      При биологичното пчеларство през пролетта може да се използва в началото Оксавар /март месец/, а по-късно един или два пъти Фурмитом /месец април/.
      Трябва да се знае, че пропускането на пролетното третиране може да позволи намножаване на акара, при което пчелните семейства забавят своето развитие, което ще се отрази на количеството получена продукция.

РЕПОРТАЖ

 
Председателят на дружеството Иван Кунчев (вдясно отпред) разглежда “Пчеларски вестник”.

    Работна среща на Националния браншови пчеларски съюз с пчеларите от град Стрелча се проведе в края на миналата седмица.
    Участниците в срещата обсъдиха важни въпроси, свързани с пчеларството в България.
    По-тесни контакти между пчеларите от страната искат хората от региона. Да се задълбочат връзките на всички нива, за да има единство в бранша и да стане възможно проблемите на отделния пчелар да се решават. Да се потърсят финансови облекчения за гилдията пред съответните институции.
    Да се потърси отговорност за неправомерно високите цени на пчеларския инвентар, както това е направено в тютюнопреработвателната промишленост, където са наложени лимити за цени на дребно... И още много други предложения.
    Бяха зададени много въпроси, засягащи методологията на пчелоотглеждането, реализацията на младите кадри от района и възможностите за тяхното обучение.
    Накрая “старите” пчелари споделиха своя практически опит, издадоха част от “тайните” си в този благороден занаят.
    Бай Рашко Нанчев обяснява как се инвертира най-лесно сироп при домашни условия.

горе

 
 
 © Copyright 03.2004. gan. Публикуването на пълен или част от текст или снимка под каквато и да е форма без разрешението на редакцията е престъпление! Гласувай за нас в ASL