|
НАРУШЕНИЯ В РАЗВИТИЕТО НА МАЙКАТА
I. МАЙКИ – ДЖУДЖЕТА
В поредица от материали ще ви информираме за някои малко известни аномалии, увреждания и болести на пчелната майка
Проф. д-р Кънчо КЪНЧЕВ
В случай на недостиг на прашец и нектар пчелите отглеждат понякога майки-джуджета, които често (напомнят) достигат (не работят) ръста на една работничка.
|
 |
ЛЕЧЕНИЕ ЧРЕЗ ПРЕКЪСВАНЕ НА ПИЛОТО
Или как си спасих пчелите. Учените да кажат!
Митко КОЩРОВ
Зимата на 1989 год. беше мека и суха. Януари, февруари и март бяха почти без сняг. Пролетта започна 20 дни по-рано. Така и пчелите започнаха да се развиват отрано. Имаха много пило, но ми се струваше, че не е добре отгледано. В края на май и юни започнаха студени и продължители дъждове. Нямаше никакво нектароотделяне, пък и времето не беше подходящо за летене. Едно семейство ми умря през юни! Все очаквахме, че времето ще се оправи, а то не ставаше.
|
 |
КАК ДА ОПРЕДЕЛИМ ПРОДУКТИВНОСТТА НА МАЙКИТЕ
Доц. Янаки КАРАДЖОВ
Медоносните пчели се размножават по два начина: по изкуствен път и чрез роене. Търтеите се развиват от неоплодени яйца, а майките и работничките - от оплодени. При оплождането търтеите носят наследствените качества на майките, от който са произлезли (имат само един вид хромозоми), докато пчелите-работнички онаследяват белези както от майката, така и от търтеите.
|
 |
БРАНШОВА ОРГАНИЗАЦИЯ НА ПРОИЗВОДИТЕЛИ
Лозан ДОЙЧЕВ
С поредица от материали, които започнахме от миналия брой със статията на доц. Петко Кончев озаглавена "Клъстъри в пчеларството" УС на НБПС и сдружение "Апи" ще се опитат да предложат пътища за браншовото развитие на производството на пчелни продукти и тяхната безпрепятствена реализация на нашия и международните пазари.
|
 |
ДОБЪР ПЧЕЛАР
Нектар и нектароотделяне
Ст.н.с. д-р Боян ПЪРВУЛОВ
Нектарът представлява сладък сок, отделян от нектарните жлези, разположени в цветовете и рядко и по други части на растенията (листата и стеблата). Растителният сок, който циркулира в проводящата тъкан на висшите растения и пренася хранителни вещества до всичките им части, представлява различни захари. Те се синтезират от вода, въглероден диоксид (двуокис) с участието на хлорофила в зелените части на растенията и слънчевата топлина.
|
 |

|
|