Брой 27   страница: << първа | < предишна | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | следваща > | последна >>
 

ИСКАМ ДА БЪДА ПЧЕЛАР - ДВАДЕСЕТ И ЧЕТИРИ

ПОЛУЧАВАНЕ НА ПРОПОЛИС

    Прополисът - пчелният клей - пчелите го събират от пъпките на различни растения /топола, бреза, върба и др /, като с челюстите си събират смолистите вещества, смесват ги със секрета от горночелюстните жлези и го складират в кошничките на задните си крачета и така го донасят в кошера. Прополис събират обикновено млади - над 15-дневни пчели.
    Прополисът служи за запълване на различни цепнатини в кошера, за полиране на страните на кошера и килийките за снасяне на яйца от майката. С него подържат хигиената в гнездото и го използват като дезинфектант. При влезнала мишка или друго дребно животно в гнездото пчелите ги убиват и балсамират телата им чрез облепване с прополис.
    Прополисът според Артемиев (2003г) има доста сложен химически състав: растителни смоли /флавоноиди/ - 30-35%; балсами - 6%; масла - 2.5-15%; дъбилни вещества - 4-15%; восък - 1-25%; прашец - 5-10%; странични примеси - 3-18%.
    В него са открити около 50 органични вещества, минерални елементи, шест вида витамини и органични киселини. Относителното му тегло е 1.1-1.3 и потъва във вода.Това му качество се използва за отделяне от восъка, който изплува на повърхността.
    Цветът му е жълтеникав, жълтозелен, тъмнозелен, червеникавокафяв или сив и зависи от произхода му. При температура над 30 градуса представлява мека лепкава маса, а под 10 градуса е твърд и крехък. Има специфична смолиста миризма и възгорчив вкус, а структурата му е плътна и нееднородна. Разтваря се в спирт - на студено 60-70% от съставките му, а при кипене - напълно /без механичните примеси/. Разтваря се още в етер, хлороформ, толуол, ацетон, тетрахлорметан и в смеси от тези разтворители. В медицината се използват спиртните му разтвори - обикновено 20-30 %. Съхранява се при температура до 25 градуса и има много дълъг срок на годност /над 10 години/.
    От пчеларите прополисът се изземва чрез почистване на рамките, стените на кошера и покривните платна. Напоследък се използват пластмасови или телени решетки с размери на отворите 1 до 4 мм, които се поставят над рамките. След запълването на отворите с прополис решетките се охлаждат във фризер при температура минус 10-15 градуса и чрез стриване се отделя в хладка вода. След това се формова на топчета и така се съхранява.
    Прополисът притежава: антибактериални, антимикотични, антикарценогени и антирадиационни свойства, поради което намира широко приложение в медицината и космонавтиката.
    В медицината се използват обикновено различни помади или спиртни разтвори. Помадите се прилагат при трудно заздравяващи рани, а спиртните разтвори се използват за лечение на възпаление на: устата, венците, стомаха и червата. Тридесет капки от 30%-ов спиртен разтвор се накапват в малко вода или мляко и се изпиват на празен стомах - 2 или 3 пъти на ден 15-20 мин. преди хранене.
    Той е ценна суровина и трябва да се събира и оползoтворява от пчеларите. Много търсен продукт и с добра цена (около 30 лв. за кг).
Ст.н.с. д-р Боян ПЪРВУЛОВ
 

горе

 
 
 © Copyright 03.2004. gan. Публикуването на пълен или част от текст или снимка под каквато и да е форма без разрешението на редакцията е закононарушение! Гласувай за нас в ASL