Брой 27   страница: << първа | < предишна | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | следваща > | последна >>
 

МЕДОНОСНИ РАСТЕНИЯ

Риган (Origanum vulgare)

    Многогодишно тревисто растение от сем. Устоцветни. Образува туфа, в която може да се наброят 80-100 стъбла, като ежегодно излизат нови стъбла. На височина достига до 80 см, като върховете на растенията се разклоняват и образуват чадъроподобни съцветия, в които са събрани голям брой малки цветчета с бледорозов, розов или почти бял цвят с кафяви чашки. На едни растения цветовете са двуполови, а на други - само женски. Женските цветове се разтварят 7-8 дни преди другите цветове. Опрашването на цветовете се извършва от насекомите - главно от пчелите. Цъфтежът на ригана продължава доста време, тъй като едни стъбла в туфата цъфтят, а други продължават да се развиват. При това положение цъфтежът започва обикновено от началото на юни и продължава до края на август. Пчелите усилено посещават цветовете и събират от тях повече нектар и по-малко прашец. Медопродуктивността на ригана според М. М. Глухов е около 10 кг на 1 дка посев.
    Риганът се среща в диво състояние почти навсякъде у нас. Най-често се появява по сечищата из горите, край горските пътеки, покрай пътищата и по влажните места. Отглежда се и като културно растение заради ароматичното масло, което се съдържа в цялата надземна част и особено в цветовете. Маслото намира широко приложение в парфюмерията. Изсушените стъбла са добър заместител на чая. Употребяват се при кашлица, при лекуване на белодробни заболявания и за приготвяне на обикновен чай. В пчеларската практика се използува за натриване кошерите против молци и за борба с мравките.
    Риганът може да се отглежда на всякакви почви. За предпочитане са по-леките с достатъчно хранителни вещества почви. Размножава се със семена. Засява се направо на постоянно, след предварителна подготовка на почвата. Може да се произведе рано напролет разсад в парник, който се използува за засаждане. Засяването трябва да се извърши редово на разстояние 40-50 см ред от ред и 30 см между растенията в редовете. Дълбочината на заравяне на семената в почвата не трябва да бъде повече от 2-3 см.

Отделя ли се нектар в цветовете след първото му вземане от пчелите


    Това е не само интересен, но и важен от гледна точка на пчеларството въпрос. Всички сме забелязвали, че един цвят от дадено медоносно растение се посещава многократно от пчелите-събирачки на нектар. Тези посещения може да породят и въпроса-проверка за наличие на нектар ли правят пчелите или цветът продължава да го отделя, а пчелите да го вземат? Отговор на тези въпроси се дава само след извършване на специално насочени научни изследвания. Проследено е отделянето на нектар по часове през деня и в продължение на целия живот на отделния цвят, както и промените в неговото количество, когато се взема от пчелата накрая на цъфтежа или неколкократно през този период. Изследванията са правени с много цъфтящи медоносни видове, но в случая ще запознаем читателите с резултатите, получени при ябълките, фацелията и ягодоплодните (малината). Тези резултати, по наше мнение, може да ни дадат общ, принципен отговор на въпросите.
    Установено е, че при малината цветът живее и функционира от 2 до 3 дни (да не се забравя, че отделните цветове не разцъфтяват едновременно!). Цветът на малината в първия ден от живота си, при многократно вземане на нектара от пчели, дава значително повече общо количество нектар, отколкото ако се вземе еднократно от пчелата през деня. На втория ден цветът, от който първия ден пчелите са вземали неколкократно нектар или прекратявал секрецията, или отделял нектар в малко количество. При цветовете, посетени от пчелите еднократно отделянето на нектар продължавало.
    При ябълките най-голямо количество нектар цветовете отделят на втория ден от цъфтежа, независимо от кратностите на посещение на пчелите.
    Аналогични са и опитите с фацелията. Установено е, че цветовете й живеят и функционират в продължение на два дни. При фацелията, както при ягодоплодните видове, многократното отнемане на нектара през деня увеличава неговото отделяне само през първия ден от живота на цвета. През втория ден от такива цветове нектар не се отделя въобще или много малко. При всички опити отделните цветове на това растение, при които нектарът е взет само веднъж през първия ден, продължават да го отделят и през втория. Общото количество нектар при ябълката, малината и фацелията за цялото време на живот на цвета, при многократното му вземане от пчелите, винаги е повишавало количеството нектар за тези дни при еднократното му вземане от пчелите и е за сметка на разликата през първия ден на цъфтеж.
   

горе

 
 
 © Copyright 03.2004. gan. Публикуването на пълен или част от текст или снимка под каквато и да е форма без разрешението на редакцията е закононарушение! Гласувай за нас в ASL