Брой 16   страница: << първа | < предишна | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | следваща > | последна >>
 

ИСКАМ ДА БЪДА ПЧЕЛАР - УРОК ТРИНАДЕСЕТ

Пчеларски инвентар

    За нормално пчеларстване е нужно снабдяването с определен инвентар, с който се работи в пчелина, а именно: пушалка, було, ръкавици, рамкоповдигач, пчеларска четка, преносно съндъче, хранилки, ханеманова решетка и др.
    Пушалката е един от важните инструменти, с който се усмиряват пчелите при работа. Състои се от метален цилиндър с капак и мех. В цилиндъра се поставя материала, който трябва да прави пушек, най-често гнила дървесина, изсушени говежди изпражнения или просто талаш от липа или топола. Той не трябва да пламва, а да тлее. От пушека пчелите се насмукват с мед и стават по-спокойни.
    Було, което защитава лицето и шията от ужилване. Състои се от платнена качулка (шапка) с мрежест тюл за лицето. Колкото по широка е периферията на булото и мрежата, толкова по удобно се работи през горещите летни дни.
    Ръкавици, най-удобни са домакинските, те са по плътни и пчелите трудно жилят през тях.
    Рамкоповдигач е направен от твърд метал, има различна форма и служи за отлепване на рамките, които почти винаги са залепени с восък или клей за стените на кошера, изстъргване на излишния клей и восък, отлепване на магазина от плодника и др.
                

                
    Пчеларска четка - направена е от естествени косми с дълга дървена дръжка. Служи за смитане на пчелите от питите. С успех се използва и перо от крилото на гъска.
    Преносно сандъче - направено е от шперплат или фазер, с удобна за носене дръжка, в което обикновено се побират 6 плодникови Дадан-Блатови пити. Служи за поставяне на питите с пчели и пило при извършване на прегледи в кошерите, с оглед да се избегнат нападения. При центрофугиране на мед в него се поставят и пренасят пълните с мед и очистени от пчелите пити. Служи и за хващане и пренасяне до кошерите на рояци.
    Хранилки - биват външни и вътрешни. В последно време преобладават външните, които са направени от пластмаса и похлупени с капак, който позволява почистването на хранилката и поставянето в нея на кърмова маса или наливане на захарен сироп или вода. Поставя се над гнездото на надрамъчния капак. Вътрешните хранилки вече почти не се използват. Те са направени от дърво и се поставят отстрани на гнездото. И в тях се налива захарен сироп.
    Шпорче - представлява метално или пластмасово назъбено колело поставено на дръжка, с което се прикрепват восъчните основи към опънатата тел на рамките. Шпорчетата биват за топло и за студено лепене. Напоследък се използва с успех електрическия ток за залепване, който се пуска през трансформатор с ниско напрежение, загрява теловете и те потъват във восъчната основа.
    Пчеларска рубашка - изготвя се от светъл памучен плат с дълги ръкави и дължина под кръста. Около врата и на края на ръкавите има ластик, който предпазва да не влизат пчели в ръкавите и врата. Отпред на рубашката се зашива джоб с няколко прегради: за рамкоповдигача, за вилицата за надраскване на питите при подхранване, за флаконче с амонячна вода при ужилване и др.
    При добива на мед се използва следния инвентар: вилица или нож за разпечатване, центрофуга за изпръскване на меда от питите, цедка за прецеждане на меда, тава за събиране на отпечатките, восъкотопки и съдове за събиране и съхранение на меда.
    Вилицата за разпечатване е метална вилица с 18-20 остри зъбци, с които се разпечатват запечатаните пити с мед. За същата цел се използват и специални пчеларски ножове с дълги и остри режещи страни. На пазара вече има и електрически.
    Тава за разпечатване и събиране на восъчните отпечатки. Използва се дълбока правоъгълна тава, върху която се поставят питите и се разпечатват, а стичащият се мед остава в тавата.
    Пчеларска центрофуга.
    Представлява метален цилиндър с различен диаметър (в зависимост от вместимостта на питите, които ще се центрофугират). Най-малките са за три плодникови или 6 магазинни Дадан-Блатови пити. Има различни центрофуги - едните с радиално разположение на питите, а други с хордиално. Ръчните имат дръжка, с която вътрешния барабан се привежда в движение. Напоследък в света има електрически автоматични центрофуги с автоматично регулиране на скоростта на оборотите Последните видове са смесени - питите се поставят радиално, а при въртенето заемат хордиално положение и след 40 сек. сменят посоката. По такъв начин не се налага спиране и обръщане на питите за изцеждане от двете страни. Много важно значение има материалът, от който е направена центрофугата. Тя трябва да е от неръждаема ламарина, алуминий или специална (за хранителни цели) пластмаса. Напоследък не се разрешава центрофугите да са от поцинкована ламарина.
    Цедки - биват единични и двойни. За предпочитане са двойните. Едната е с по големи отвори и задържа по едрите частици - восък или попаднали вътре пчели, ларви и др., а втората е дребна и прецежда по качествено меда.
    Съдове за събиране и съхранение на меда. Представляват метални кутии с различна вместимост от 5 до 18 литра. Изработени са от специална ламарина. Има и кофи, изработени от специална пластмаса, разрешена за хранителни цели. Най-добрата опаковка на пчелния мед за по-продължително съхранение са стъклените буркани. При закупуване на съдове за мед да се има предвид, че относителното тегло на пчелния мед е от 1.42 до 1.5 т.е. съд от 1 литър побира 1.5 кг пчелен мед.
    Восъкотопки - биват слънчеви, водни, парни, електрически и др. Най простата восъкотопка е направена от дърво под форма на правоъгълно сандъче с капак с двойно стъкло. Тя стои в пчелина и се използва при всеки преглед на семействата. Материалът за топене се поставя върху специална мрежа и при нагряване от слънцето восъкът се стопява, процежда се през мрежата и се събира в съд на дъното на восъкотопката.
    Модерните пчеларски технологии предлагат всевъзможни съоръжения за автоматично разпечатване, центрофугиране и складиране на празните пити. Те са за собственици на повече кошери, които произвеждат по-големи количества пчелен восък и мед.
   
Ст.н.с. Боян ПЪРВУЛОВ
 

Знаете ли че

- Храносмилателната система на пчелната ларва се състои от три части-предно, средно и задно черво. Между средното и задното черво има мускулна клапа, която не позволява смляната храна да се върне обратно.
- Храносмилателната система на пчелата-работничка е дълга 35 мм., на майката-39 мм., а на търтея-47мм.
- Пчелата има едно жило (стилет), но две отровни жлези - малка и голяма, секрета от малката отровна жлеза съдейства за активиране секрета на голямата. Двата секрета дават известната ни пчелна отрова-апитоксин.
- Пчелата-работничка става "пазач" на кошера, когато отровната й жлеза е вече напълно развита - на 16-20 дневна възраст.
- Пчелната отрова съдържа повече от 8 активни компонента като най-важният е хистаминът, който влияе на кръвното налягане.
- Пчелната майка няма органи, които да изработват храна и восък, т. е. глътъчни и восъкоотделителни жлези. Тя никога не храни своето потомство и не изгражда килийки.
- Около 50 жизнени пчелни майки биха могли да снесат 1 кг. яйца за 1 година, яйцето е дълго около 1,5 мм. и тежи от 0,11 до 0,5 мг.
- Майките, отглеждани в силно пчелно семейство са по-едри и по-бледи на цвят от отглежданите в слабо семейство, които са по-тъмни и по-дребни.
- За разлика от копринената пеперуда пашкулът на пчелната какавида прилича на нежна пелена, която в горната си част е сребристо лъскава и влакнеста, а в долната част около дъното на килийката и от страни-кафеникава и стъкловидна.
- Снасянето на яйца късно през есента е вредно. То води до изразходване на белтъците в мастните клетки, а пчели излюпени през ноември и декември не живеят дълго.

горе

 
 
 © Copyright 03.2004. gan. Публикуването на пълен или част от текст или снимка под каквато и да е форма без разрешението на редакцията е закононарушение! Гласувай за нас в ASL