Брой 11   страница: << първа | < предишна | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | следваща > | последна >>
 

Глухарче

(Taraxacum oficinalis)

    Народните названия на глухарчето са радика, мартенче, горец, баба Марта, свинска млечка, опади-коса. То е раннопролетно медоносно и прашецодайно растение, познато на почти всички пчелари. Среща се масово по ливадите, а освен това и по тревистите места, горските поляни, старите детелинови ливади и около пътищата. Цъфти през април и май, а отделни растения - чак до есента.
    Глухарчето е многогодишно растение от сем. Сложноцветни. То има късо, а при по-старите растения многоглаво коренище, което излиза от силен, месест и дълбоко проникващ корен. Всички части на растението при нараняване изпущат млечен сок. Листата са твърде разнообразни, дълги 6 до 30 см, неравномерно триъгълно и дълбоко назъбени. Те образуват прикоренна розетка. От пазвите на листата изхождат високи 5-35 см, обли и кухи цветоносни стъбла. Върху тях се намират златожълти цветове - кошнички, в които се наброяват 100-200 цветчета. При слънчево време кошничките, големи около 3-5 см в диаметър, се разтварят, а след обяд, нощем или при облачно време се затварят.
    Глухарчето отделя малко нектар, но огромно количество прашец, който е много богат с белтъчни вещества. В това отношение то е твърде полезно, понеже осигурява на пчелните семейства рано напролет качествен пресен прашец и съдействува за тяхното бързо развитие. Макар и да отделя малки количества нектар, при добри климатични условия и масова поява глухарчето може да даде мед, който е много гъст и бързо се озахарява в едри кристали.
    Глухарчето е не само медоносно, но и ценно лекарствено растение. Неговите млади пресни листа, са прекрасна салата, богата с витамин С. Корените му пък съдържат горчиви вещества, които помагат при липса на апетит, при лошо храносмилане, колики идр.
    Освен това билката притежава жлъчогонно, пикочогоино и противоглистно действие и възбужда апетита. Прилага се при чернодробни страдания (жълтеница от чернодробен произход, камъни в жлъчката), болести на пикочните пътища (възпаление на пикочния мехур и бъбреците, камъни в бъбреците и мехура), хемороиди, стомашни и чревни смущения, захарна болест.
    Българската народна медицина препоръчва глухарчето още при болести на далака и хронични екземи. Свежите млади листа могат да се използуват рано напролет като салата при малокръвие и кожни болести.
    Начин на употреба. 1 супена лъжица изсушени надземни части се заливат с 400 мл вряла вода и се оставят да киснат 2 часа. Запарката се прецежда и се пие по 1 винена чаша преди ядене 4 пъти дневно. Една кафена лъжичка ситно нарязани корени се вари 10 мин. в 0,5 л вода. Прецедената отвара се пие по същия начин и при същите случаи.
 

Отговори на теста от бр. 10


    На първите десет въпроса се отговарят с "да" или "не". Всеки един от тези десет въпроса се оценява с 1 точка. Останалите носят по 2 точки.
    1/ Не. Тя е предназначена за производство на пчелни майки.
    2/ Да. Захаридите в меда са в по-голямата си част монозахариди /глюкоза и фруктоза/, което означава, че те не се нуждаят от храносмилателна промяна, за да се усвоят от организма. За сравнение тръстиковата и цвекловата захар (сукроза, дизахарид) трябва да се разпадне на по-прости захариди от храносмилателните сокове, преди да бъдат пренесени от кръвоносната система и усвоени от телесните тъкани. Ето защо, глюкозата и фруктозата в меда са пряк източник на енергия. Глюкозата се усвоява много бързо от човека. Фруктозата се усвоява по-продължително и подържа нивото на захарта в кръвта. От това следва, че глюкозата предоставя бърз и непосредствен източник на енергия, докато фруктозата по-продължителен и по-траен.
    З/ Не. Не е необходимо използването на майкоограничител за производството на рамков мед. Наличието на 10 рамки с широки горни летви в плодниковият корпус до голяма степен ограничават движението на майката. Не по-малко важно е регулярното въртене (местене) на корпусите с медосъбирателни рамки, разполагайки нови рамки върху пчелното семейство. Майките, макар и изключително рядко, снасят яйца в магазинните рамки. Това може да се предотврати като се разположат рамки с нови основи между плодниковият корпус и вече пълният магазинен корпус. Пълният магазинен корпус се разполага най-отгоре, където и най-лесно подлежи на манипулация.
    4/ Да. Медът може да бъде използван и за производството на бира, а така също и за производството на оцет. Много видове бира могат да включват като съставна част меда. "Медената бира" обикновено се произвежда като чиста бира от мед като в повечето случаи, захарта се явява основна част, а меда е само допълнение. Оцет от мед се произвежда от ферментирал мед. По време на ферментацията, захаридите, намиращи се в меда се трансформират в алкохоли, които с помощта на общо разпространената бактерия се превръщат в оцетна киселина.
    5/ Да. Медните захариди притежават приблизително 25 % по-висока захарност от тръстиковата захар. Една лъжица мед съдържа 62 калории, докато същото количество тръстикова захар съдържа 50 калории.
    6/ Не. В зрелия мед процента на захарозата не трябва да бъде повече от 4,5%. Пеобладаващи са простите захари.
    7/ Да. Думата "органичен" или натурален мед вече не е само прилагателно понятие. Според закона, всеки производител, които произвежда или обработва мед, предназначен за продажба и директна консумация с етикет, рекламиращ го за 100% натурален, трябва да бъде регистриран и сертифициран.
    8/ Не. Етикетът с хранителните стойности е задължителен за повечето хранителни стоки. Лица или фирми, попадащи под класификацията за малък бизнес, са едно изключение към това изискване. В случай, че думата "здравословен" се използва в етикета, то тогава хранителните стойности трябва да се упоменат в етикета дори ако закона не го изисква.
    9/ Не. При производство на пчелни майки се изразходват значителни количества пчелен прашец. Затова не се препоръчва да се добива пчелен прашец в такива пчелини.
    10/ Да.
    - а) 62 - 64С
    - В места, където се отделя много манов мед, не са подходеящи за производство на висококачествен нектарен рамков мед, защото той може да се смеси с мановия мед.
    - С подрязване на страничните летви на рамката до размера на магазинната. Другият вариант е да се работи с два магазина и тя да минава и през двата.
    - Свещеви.
    - Пчелният мед ферментира, когато е изваден преждевременно - не е достатъчно узрял и се съхранява при по-високи температури (над 19-20С).
    - Да. Те са широко разпространени в природата. По-важно е не присъствието им, а недопускането на ферментационен процес.
    - Основно средство е използването на цедки за премахване на чуждите тела от меда. Друг метод е използването на специален съд за утаяване.
    - Разпечатките от пити с мед и далаци, в които не е отглеждано пило.
    Максималната възможност от този тест е 26 точки. Проверете долната таблица, за да определите доколко добре сте се представили. Ако резултата ви е под 12 точки не се отчайвайте. Продължете с четене и практически заниманмия и със сигурност ще покажете по-добри резултати в бъдеще.

    БРОЙ ТОЧКИ:
    26 - 18 ОТЛИЧЕН
    17 - 15 ДОБЪР
    14 - 12 СРЕДЕН
 
 
 © Copyright 03.2004. gan. Публикуването на пълен или част от текст или снимка под каквато и да е форма без разрешението на редакцията е закононарушение! Гласувай за нас в ASL